Libya Krizine Çözüm Arayışı Sürüyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tunus’ta, Libya’daki krizi görüşmek amacıyla hususi toplantı düzenleyen 5 5 girişim ülkelerinin savunma bakanlarının, Libya’daki krizin siyasi yöntemlerle çözümünü destekledikleri bildirildi.

Toplantının sonrasında basın açıklaması yapan Tunus Savunma Bakanı Ferhat el-Harşani, “Toplantıya katılanlar, Libya’daki krizin siyasi yöntemlerle çözümünün bütün tarafların karına, askeri çözümün ise her bireyin zararına olacağı hususu ile alakalı görüş birliğine vardı” dedi.

Harşani, Libya örneğinde bulunduğu gibi ülkede hükümetin bulunmaması ya da Suriye’deki gibi zayıf olması neticesi Güney Akdeniz ve Kuzey Akdeniz bölgesinin oldukça evvel görülmemiş yeni tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Söz hususu ülkelerde siyasi anlaşmazlık, ırkçılık ya da kabilecilikten ötürü iç savaşa benzer bir hal yaşandığını dile getiren Harşani, “Bu hal oldukça evvel dünyada görülmeyen yeni bir terör çeşidini doğurdu ve bu da ülkeleri işgal etme amacı güden DAEŞ’tir” ifadesini kullandı.

Haşani, toplantıya katılan savunma bakanlarının rastgele bir terör tehlikesine karşı hazırlıklı olacaklarını aktardı.

Kaçaklar içeriğine da değinen Harşani, şu şekilde konuştu:

“Kaçak göçmenler ile alakalı çözüm, Libya’da kendi topraklarını ve sahillerini denetleyebilecek ve denetim edebilecek bir yerel birlik hükümetinin kurulmasında saklıdır. Bölgede kaçak göçmenlerin yükselmesi herkes amacıyla problem teşkil ediyor.”

Kaçak hususu ile alakalı Tunusun haline da değinen Harşani, Tunus Savunma Bakanlığının, sınırı denetim amacıyla denetim noktaları meydana getirmek ve Cezayir ile Libya sınırında askeri devriyeleri yoğunlaştırmayı da sahibi olan tam bir stratejiye sahip bulunduğunu kaydetti.

Tunus, Cezayir, Fas, Libya, Moritanya, Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya ve Malta savunma bakanlarının katıldığı toplantıda, terör, kaçakçılık, kaçak göçmenler, organize suç ve söz hususu ülkelerde emniyet ile askeri konularla alakalı meseleler ele alındı.

Tunus’ta 2003 senesinde başlayan 5 5 girişimi, ortak emniyet konularında fazla doğrultulu işbirliğini oturtmayı, Batı Akdeniz’de denizi denetleme hususu ile alakalı bilgi ve deney paylaşımı, büyük felaketlerde sivillerin korunmasında silahlı kuvvetlerin katkı sağlaması ve hava güvenliğini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR