Merkez Bankası 700 Milyon Dolar Likitide Sağlayacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Merkez Bankası, finansal sisteme ek döviz likiditesi olanağı sağlanması hedefiyle rezerv opsiyonu katsayılarında farklılık yapıldığını belirterek, “Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânına dair katsayılar ilk dilim amacıyla sabit tutulmuş, ikinci dilimde 0,1 puan, başka dilimlerde 0,2 puan olacak biçimde azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı civarda kalması halinde, söz hususu farklılıkle finansal sisteme aşağı yukarı 700 milyon dolar ek likidite sağlanmış olacaktır” ifadesini kullandı.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ

Merkez Bankası’nın kararı evvel 3.32 düzeyinin üstünde hareket eden dolar/TL, karar ardından 3.32 düzeyinin altına geriledi. Kur, saat 10.53 itibari ile bankalararası piyasada 3.3140 seviyesinden prosedür gördü.

MERKEZ BANKASI’NIN HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR

Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Erol Gürcan, Hürriyet’e değerlendirdi. Gürcan, “Bankalar, kendilerine yatırdığımız mevduatların belirli bir oranını karşılaşılabilecekleri mümkün bir panik ya da zorlukta başvurabilecekleri bir kaynak olarak merkez bankasına yatırmak zorundadırlar. Son senelerde mecburi karşılıklar Merkez Bankasının piyasadaki likidite halini denetim altında tutmasını sağlamak hedefiyle da yardımcı bir para politikası aracı olarak kullanılmaktadır” olarak belirtti.Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Gürcan, şu şekilde devam etti:

“Zorunlu Karşılık olarak adlandırılan kaynaklar yalnızca TL cinsiden değil; döviz ya da altın cinsinden de bulundurulabilmektedir. Bu bir mecburilik olmayıp, seçim ya da opsiyondur. Bankalar, TL mevduatlar amacıyla tutulması gereken mecburi karşılıkların en çok %60’ı dolar, en çok % 30’u standart altın ve en çok % 5’i şahıslardan toplanan işlenmiş ya da hurda altın olarak merkez bankasınca tespit edilen katsayılar ile çarpılarak (yine merkez bankasınca tespit edilen her bir dilim amacıyla) tespit edilen toplam tutar üstünden yatırabilmekteler. Merkez bankası bu katsayılar artırarak ya da azaltarak bankaların verebileceği kredi miktarı ile maliyetlerini ve piyasadaki TL-döviz sayısını yönlendirebilmektedir.

merkez-bankasi-ndan-dolar-hamlesi-aninda-tepki_x_8969396_517_z11

700 MİLYON DOLAR ABD DOLARI SİSTEME GİRECEK

Bugün dövizlere dair katsayılarda uygulanan indirim ile bankalara, bu açıklama evveline göre TL karşılığı oldukça az oranda döviz yatırma olanağı sağlanmıştır. Bankaların, TL karşılığı döviz cinsinden yatırma opsiyonunu bu karar evvelkine benzer biçimde tutmaları halinde finansal sisteme aşağı yukarı 700 milyon ABD doları giriş sağlanmış olacaktır. Piyasadaki döviz sayısının artırma potansiyeli sebebiyle belirtiler karar ardından dolar/TL kurundaki tansiyonun azaldığı sabah saatlerinde 3.32 üstünde seyreden kurun 3.31 düzeyinin altına doğru yöneldiği görülmekte. Karar, kurdaki tansiyona karşı TCMB’nin “buradayım” mesajı verme nitelği taşıdığından olumlu olarak değerlendirilebilir”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR