Mısır’da darbenin ardından ilk genel seçim

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mısır’da vuruşnin sonrasında ilk genel tercihin ekim ayında uygulanacağı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Cumhurbaşkanlığı Seçim İşleri Müsteşarı Tuğgeneral Rafet Kumsan, “Genel tercihin birinci turu ekim ayının başında, ikinci turu ise kasım ayının ortalarında yapılacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin vaatlerine göre meclisin en geç Aralıkta çalışmalarına başlayacağını ifade eden Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu’nun oluşturulmasının sonrasında tercih takviminin açıklanacağını ifade etti.

Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu’nun 7 üyesinden 5’inin emeklilik yaşına geldiğini, diğerlerinin de 30 Haziran’da görevlerinden uzaklaştırıldıklarını belirterek, Sisi’nin yeni üyeleri belirleyeceğini kaydetti.

Hükümet kaynakları ise Yüksek Seçim Kurulunun resmi tercih takvimini tanımlamak amacıyla yeni üyeleriyle ilk toplantısını Ramazan Bayramı’ndan sonra gerçekletireceğini ifade etti.

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi Haziran 2012’deki ilk bağımsız tercihlerde yüzde 52 oy alarak iktidara gelmişti. Zamanın Genelkurmay Başkanı Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri, ülkede devam eden protestolar esnasında hükümet ve eylemcilere verilen 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üstüne 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine askeri vuruş yapmıştı. Ülke tarihinin ilk seçilmiş hükümeti bulunan HAP Kabinesi de vuruş ile yönetimden uzaklaştırılmıştı.

Darbenin sonrasında yapılan yönetim, geride bıraktığımız Aralık ayında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı (İhvan) “terör örgütü” ilan etmişti. Mahkemeler de vuruşnin sonrasında yargılanan vuruş karşıtı yüzlerce şahsa idam dahil detaylı cezalar vermişti.

Anayasa Mahkemesi, 1 Mart’ta, “tercih bölgelerinin taksimine ilişkin” maddenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş, Yüksek Seçim Kurulu da söz hususu kararın sonrasında, ilk turu mart sonucunda yapılması plan edilen parlamento tercihlerinin ertelendiğini duyurmuştu. Sisi de konuyla alakalı çalışma yapılmasını istemiş ve çalışmaların “bir aydan uzun sürmemesi” davetinde bulunmuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR