Nüfusu Bağlı Oldukları İlden Daha Çok

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de 7 ilçenin nüfusu, bağlı varolduğu ilden oldukça kalabalık.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 verilerinde Bilecik’in merkez nüfusu 57 bin 117, Bozüyük ilçesinin nüfusu ise 62 bin 846. Bozüyük, bağlı varolduğu Bilecik’in yanı sıra Türkiye’deki birtakım illerden de oldukça kalabalık olmasıyla ilgi çekiyor.

Bitlis’in merkez nüfusu 47 bin 904 iken ilçesi Tatvan’da 68 bin 157 şahıs yaşıyor. Yaklaşık 5 bin senelik bir tarihi tespit edilen Tatvan’ın, merkezinden oldukça eski bir yerleşim yeri olması, nüfusunun da çok olmasının nedenlerinin başında geliyor.

Hakkari’nin merkez nüfusu 57 bin 585 olmasına karşın Yüksekova 68 bin 757 şahıs ile merkezinden oldukça kalabalık. Milattan Önce 7000’li senelerde yerleşim yeri tespit edilen Yüksekova’nın, Hakkari merkezden oldukça eski yerleşim yeri olması ve belirlemele gelen memur yoğunluğu sebebiyle nüfusu oldukça çok.

Kırklareli’nin merkez nüfusunun 70 bin 161 olmasına karşın Lüleburgaz ilçesi 108 bin 576 tespit edilen nüfusuyla ilgi çekiyor. Kurtuluş Savaşı’nda Lüleburgaz Kongresine ev sahipliği yapan ilçe, endüstrisi sebebiyle etraf il ve ilçelerden de göç alıyor.

– İl merkezini nerdeyse ikiye katladı

Şırnak’ın Cizre ilçesi, il merkezini nüfus bakımından nerdeyse ikiye katlarken, Silopi’nin nüfusu da Şırnak merkezden çok. Şırnak’ın 63 bin 47’lik nüfusuna karşılık Cizre’nin nüfusu 112 bin 973. Bir efsaneye göre Nuh tufanı ardından geminin Cudi Dağına oturması sebebiyle Cizre tufandan kurtulanların ilk yerleşim yeri olmuş.

Benzer bir hal Şırnak ile Silopi ilçesi arasında da yaşıyor. Asurların yerleşim yerlerinden tespit edilen Silopi de tarihten gelen kültürü bundan dolayı il merkezinden oldukça çok nüfusa sahip.

Silopi ve Cizre’nin nüfus yoğunluğunun sebeplerinden biri de belirleme bundan dolayı ilçelere yerleşen asker, polis, öğretmen ve doktor.

Zonguldak’ın 108 bin 213 tespit edilen nüfusu 113 bin 63’lük nüfusa sahip Ereğli eyaletinde oldukça az. Ağır endüstri faaliyetleri sebebiyle Türkiye’nin her bölgesinden göç alan Ereğli, çoğu insana iş tespit edilenağı sunuyor. Ereğli, Karadeniz Bölgesi’nde büyükşehir dışındaki illerin en büyük ilçesi konumunda.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR