Ricciardone Türkiye’deki seçimi değerlendirdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’deki kanaat kuruluşlarından Atlantic Council’de Türkiye’deki tercih neticeleriyle alakalı tele-konferans düzenlendi.

Kurumun eksperlerinden da bulunan Ricciardone, güzel organize edilmiş bir tercih yaşandığını ve rastgele bir karışıklık ya da düzensizlik haberi gelmediğini belirterek, “Dolayısıyla, bu, Türkiye’nin bölümde prestijini artırabilecek bir şey. Türkiye’yi uzun vakittir gözlemleyen biri şeklinde, Türk demokrasisinin, sivil toplumunun ve demokratik kurumlarının güçlülüğünü, düzenin aslında işlediğini görmekten sevinç duyuyorum” ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, Türkiye’nin 1990’lardan fazla değişik bir konuma ulaştığına ilgi çeken Ricciardone, “Türkiye, şimdi, siyasi alanda fazla oldukça yetişkin bir demokrasi ve cumhuriyet” diye konuştu.

“Türklerin yüzde 60’ı birlik konusu ile alakalı rahat görünüyor”

Ricciardone, tercihlerde meydana çıkan sonucun birliğe işaret ettiğini dile getirerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Türklerin yüzde 59-60’ı birliğe geri dönme noktasında rahat görünüyor. Herkes bunun belirsizlik, belirsizliğin de istikrarsızlık getirebileceğini biliyor. Ama benim büyükelçiliğim esnasında gördüğüm Türkiye, Kürtler ile Aleviler, Ermeniler, Hristiyanlar gibi başka azınlıkların hakları konusu ile alakalıki esas problemleri şiddete başvurmadan ele alabiliyordu. Devlet şeklinde cumhuriyet, idare şeklinde parlamento ve siyasi mekanizma (problemlerle) kafayarılı biçimde kafaya çıkabiliyordu. Dolayısıyla, bunun Türk politikasını oldukça da yetişkinlaştıracağı ve cumhuriyeti güçlendireceği noktasında güvenim tam. Türkiye ile alakalı oldukça da olumluyum. Koalisyon politikasının Türkiye’yi zayıflatabileceği tarafında bir kaygım yok.”

Atlantic Council Refik Hariri Merkezi eksperlerinden Aaron Stein de tercihin sonrasında odak noktasının MHP olmaya başladığını söyledi.

AK Parti’nin birlik ortağına gereksinim duyduğunu, bu noktada da en muhesas partnerin MHP olabilececeğini bildiren Stein, CHP-MHP-HDP arasında mümkün bir birliğe doğru proses yaşanırsa, burada da “kilit taraf”ın tekrar MHP olacağı yorumunu yaptı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR