Sokmayan iyi huylu arı yetiştirildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde yapay tohumlama yöntemiyle sokmayan arı yetiştirildi.

DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaya güzel huylu arıların tespitiyle başladıklarını söyledi.

Yaptıkları deneyler kapsamında kovanlara kara deri kaplı bir top sallandırdıklarını izah eden Kekeçoğlu, “Çok çok sokma davranışı bulunan hırçın arılar, saldırıp iğnesini topa bıraktı. Bir kovanda 10 iğne bırakıldıysa başka kovanda 1-2 iğne bırakıldığını belirledik. En az iğne bırakan kolonilerden kraliçeleri ve erkekleri alıp yapay tohumlama yaptık” diye konuştu.

Kekeçoğlu, kovanlardaki en uysal ana arıyla erkek arıların üremesini sağladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“Araştırma sırasındaki izlenim sürecimizde birtakım arıların kendilerine zarar veren ‘ arı biti’ diye adlandırdığımız ‘varroa’yı kendi imkanlarıyla temizlediğini belirledik. Bu tertemiz davranış bizi şaşırttı ve yapay tohumlamada bu davranışı gösteren arılara yöneldik. İkinci davranış özelliğimiz de bugünümüzde çok önemsenen konulardan birisi bulunan oldukça sakin arılardır. Çünkü arıcılar kolonilerle oldukça rahat çalışabilmek istiyor. Biz de bunun üstünde durmaya çalıştık. Sonuçta yapay tohumlama yöntemiyle sokmayan güzel huylu ve tertemizarı elde ettik. Doğan yavrular, hem tertemiz davranış hem de hırçınlık davranışı bakımından en güzel bireyler oldu.”

Projeye çok ciddi emek verdiklerini altını çizen Kekeçoğlu, “Bir nevi tüp bebek yöntemindeki gibi arı üretiyoruz. Uysal arılardan meydana gelen kovanlarımız bundan sonra gün yüzüne çıkmaya başladı. Daha ileri işlemimiz ise patent almak. Sonrasında da sakin kolonileri aracılık sektörüne kazandıracağız” dedi.

“Arı sokma korkusu sona erecek”

Kekeçoğlu, aracılığa ilgi duyan çoğu insanın detaylı korkular sebebiyle bu işe yanaşamadıklarını ifade ederek, şu şekilde konuştu:

“Örneğin İstanbul’da çok sayıda şahıs arıcılık uygulamak istiyor fakat kent merkezinde olmasından çekiniyor. Artık bu sokmayan arı ırkından temin edip rahatça evlerinin bahçesine kovanlarını koyabilecekler. Arıcılarımız ilerki zaman yapay tohumlamayla ürettiğimiz arıları bizden talep ederek gönül rahatlığıyla kaygı duymadan bu işi yapabilecekler. Artık ‘arı sokar mı’ korkusu kalmayacak.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR