Wikileaks CIA Konusunda İnanılmaz Gelişme

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Wikileaks, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’nın dünya genelinde yürüttüğü siber operasyonlarda kullandığı vasıta ve yöntemlerin yer aldığını ileri sürdüğü belgeleri yayımladı.

Wikileaks’in “Vault 7” ismini verilen arşivle alakalı şeklinde yaptığı yazılı açıklamada, belgelerin bugüne kadar CIA’den sızdırılan en hacimli arşivi teşkil ettiği savunuldu.

Arşivin yayımlanan ilk bölümü tespit edilen “Yıl Sıfır”da 8 bin 761 belgenin yanı sıra CIA’in Virginia’daki merkezinde tespit edilen yüksek emniyetli bir siber istihbarat biriminden alındığı iddia edilen dosyalar yer alıyor.

CIA DİJİTAL CEPHANELİĞİNİ KAYBETTİ

Açıklamada, CIA’in geçen zamanlarda “Yıl Sıfır” (year zero) isimli tüm “hacking cephaneliği”nin denetimini kaybettiği, ABD hükümeti amacıyla çalışan eski hackerlar arasında dolaşan arşivin son şeklinde şunlardan biri yönünden Wikileaks’e ulaştırıldığı kaydedildi.

ELE GEÇİREN CIA KADAR GÜÇLÜ OLACAK

Wikileaks, yüzlerce milyon satırdan meydana gelen bir koddan meydana gelen arşivin, sahibine CIA’in tüm hack kapasitesini kazandırdığını öne sürdü.

APPLE, GOOGLE VE MİCROSOFT HACKLENDİ

ABD ve Avrupa menşeli çoğu elektronik ürün üstünde etkili vasıtalar sahibi olan arşiv yardımıyla CIA’in Apple, Google ve Microsoft ürünlerini hacklediği savunulan açıklamada, bu vasıtalardan biri yolu ile Samsung televizyonların da saklı birer mikrofona dönüştürülebildiği iddia edildi.

CIA’İN HACKER ORDUSU VAR

CIA’in küresel hack operasyonlarında 5 binden çok hackerdan yararlandığı belirtilirken, şunlar vasıtasıyla meydaan getirdiği programın da Facebook gibi programları geride bırakan bir hacimde bulunduğu ifade edildi.

SAMSUNG TELEVİZYONLAR DİNLEME CİHAZINA DÖNÜŞÜYOR

Yayınlanan belgelere göre CIA’in İngiliz istihbarat servisi MI5’le eş güdümlü ilerlettiği bir vasıta Samsung marka akıllı TV’leri kapalı olmadığı durumda kapalı işaret ediyor fakat TV bir dinleme aracına dönüşmüş oluyor. TV’nin kaydettiği bölge sesleri oldukça sonra otomatik şeklinde internet üstünden CIA’ye gönderiliyor.

WHATSAPP VE TELEGRAM TAKİP EDİLEBİLİYOR

Mobil telefonlar ve bilgisayar işletim sistemlerine de sızan CIA, kullanıcıların yerlerinden konuşmalarına kadar pek çok veriye saklıce ulaşabiliyor. CIA program açıkları yardımıyla iPhone ve Android’lere sızabiliyor; uzaktan denetim edebiliyor. WhatsApp, Telegram yazışmalarını da telefonlara sızdığı amacıyla izleyebiliyor, kameranın gördüğü her şeyi izleyebiliyor ve akıllı televizyonların çevresini dinleyebiliyor.

CIA İSTERSE OTOMOBİLLERİ HACKLEYİP SUİKAST DÜZENLEYEBİLİR

CIA’in 2014’ten bu yana motorlu vasıtalara uzaktan erişim ve denetimini ele geçirme teknikleri üstünde de çalıştığı belirtilirken, bu yolla iz bırakmadan suikastler planlama imkânına ulaşabileceği kaydediliyor.

ANTİVİRÜS PROGRAMLARINI ÇÖKERTEBİLİYOR

CIA’in hacking operasyonlarında kullandığı vasıtaların ve kötü niyetli programların bir başka hedefinin de antivirüs programları bulunduğu belirtiliyor. ABD istihbarat örgütünün bu programları tesirsiz duruma getirmeye ya da atlatmaya dönük teknikleri ve vasıtaları da ilerlettiği ifade ediliyor.

İNTERNETSİZ BİLGİSAYARLARA BİLE SIZDILAR

CIA’in, internet üstünde yer almayan bilgisayar sistemlerine ise fiziksel şeklinde ajanları vasıtasıyla sızdığı ve bu ajanların taşınabilir disklerdeki programlarla sistemleri ele geçirdiği dile getiriliyor. CIA’in bu yolla yabancı devletlere ve şirketlere ait veri merkezlerine de sızdığı kaydediliyor.

CIA’DEN YORUM YOK

CIA sözcüsü Jonathan Liu ise söz hususu belgelerin doğruluğu ve içeriği ile alakalı yorum yapmayacaklarını söyledi.

Çeşitli kuruluşlara emniyet hizmeti yayınlayan Rendition Infosec’in kurucusu Jake Williams söz hususu belgeleri incelediğini ve belgelerin doğru olma ihtimalini ifade etmişti.

Uzun süredir üst seviye devlet sırlarını yayımlayan Wikileaks’in son hamlesi, “CIA’in siber casusluk yöntemlerini ne biçimde kullandığına dair aydınlatıcı bir bakış açısı sunacağı” değerlendirmelerine sebep oldu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR