Yeni Savaş Mı Başlıyor! Sırbistan ve Kosova Gergin

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ukrayna-Rusya arasında çatışmalar devam ederken Avrupalı iki ülke savaşın eşiğine geldi. Kosova hükümetinin Sırbistan ile arasındaki sınır geçişleri için getirdiği plaka düzenlemesi sonrası iki ülke arasında gerilim artınca devreye NATO girdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptığı telefon görüşmesinde taraflara “gerginliği tırmandırmamalı” çağrısında bulundu.

Kosova- Sırbistan arasındaki plaka gerilimi yeniden alevlenirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile telefonda görüştü. Sosyal medya hesabından görüşmelere ilişkin açıklama yapan Stoltenberg, “İkisini de gerilimi tırmandırabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdım. Diyalog, ilerlemenin tek yoludur” ifadelerini kullanarak, NATO Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) tetkikte olduğunu kaydetti.

PLAKA KRİZİ GERİLİMİ ARTIRDI

Kosova yönetiminin ülkede yaşayan Sırplar dahil herkese Kosova plakasına sahip olma zorunluluğu getirmesi Sırpların tepkisine neden olmuştu. Karara karşı çıkan Sırpların ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatması iki ülke arasında gerilimi artırmıştı.

SIRPLAR KOSOVA KURUMLARINI BOYKOT ETMİŞTİ

Kosova-Sırbistan arasındaki plaka krizi sonrası Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların siyasi temsilcileri, Kosova hükümeti anlaşmalara uyana ve Sırp Belediyeler Birliği kurulana kadar meclis, hükümet, Kosova’nın kuzeyindeki belediyeler, yargı organları, polis ve idari birimleri boykot edeceklerini açıklamıştı. Dün Kosova’nın kuzeyindeki Jarinje ve Brnjak sınır karakollarında çalışan Kosovalı 300 Sırp polis, bugün ise Ekim 2021’de yapılan seçimlerde anayasal olarak Sırplara ayrılan meclisteki 10 sandalyeyi kazanan Sırp Listesi Partisi’nin milletvekilleri istifa ettiklerini açıklamıştı.

SAVUNMA BAKANI’NDAN ORDUYA “HAZIR OL” EMRİ

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic de daha önce yaptığı açıklamada, Vucic’in, Kosova ile yaşanabilecek olası gerilimler nedeniyle orduya hazır olması emrini verdiğini duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan’a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda “Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova’ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi” ve “Sırp makamlarınca Kosova’daki Sırplara verilen araç plakalarının ‘RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi” ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Kosova’daki Sırplar, buna tepki göstererek, ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı. Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı almıştı.

Kosova tarafı, son olarak “yasa dışı” olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023’e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini duyurmuştu. Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosovalı Sırplar, plaka uygulamasını kabul etmeyeceklerini yineledi.

Diğer Haberler

Demirtaş Ailesi, Özür Gelince Davadan Çekildi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaev...

Şiddet İçerikli Dizilere Reklam Boykotu Başladı

Okul Saldırıları Sonrası Medyada Radikal Değişim: Şiddet İçerikli Dizilere Rekla...

İsrail Karanlığa Gömülen Gazze'yi Aralıksız Vuruyor!

İsrail tarafından aralıksız bombalanan Gazze'de hayat durdu. 6 gündür tam abluka...

Emek ve Özgürlük İttifakı için Kulisleri Hareketlendiren İddia

Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Sosyalist Me...

Kerem Aktürkoğlu Meğer Hocasına Küfür Etmiş

Galatasaray, Süper Kupa'daki 5-0'lık Beşiktaş mağlubiyetinin ardından Kerem Aktü...

TROY Kart Vurgusu: Kullanımı Yaygınlaştırılacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, enflasyonla m...

EFT den Fazla Ücret Almaya Artık Son

Merkez Bankası, mobil bankacılık üzerinden para transfer edilen EFT ve FAST işle...

Ronaldo'dan Adanalı Ronaldo'ya Sert Yorum

Ronaldo’dan Adanalı Ronaldo’ya Sert Yorum: "Çok Çirkinsin" Ronaldo’nun Sert Yor...

Canlı Yayında Kılıçdaroğlu Gerginliği

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, canlı yayında CHP Parti Meclis üyesi M...

Türk Enerji Şirketi, Afrika Ülkesinin Elektriğini Kesti

Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun başkenti Bissau, Türk elektrik tedarik şirket...

Oxford’daki Akademik Buluşmaya Türkiye’den Katılım

Oxford İslam Araştırmaları Merkezi 40 Yılını Kutladı İngiltere'nin köklü akadem...

Özkan Uğur'un Ölümü Sonrası Cem Yılmaz'ın Sessizliği

MFÖ Grubu'nun solisti Özkan Uğur'dan acı haber geldi. Usta sanatçının ölüm haber...

İsrail Medyası, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u Hedef Aldı

Türkiye, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda net bir tavır sergilerken...

Arda Güler, Real Madrid'e Resmen İmza Attı

Son dakika: Arda Güler, Real Madrid ile 6 yıllık sözleşmeye resmen imza attı. Ba...

Temmuzun İşaret Edilmesine Memur-Sen'den İtiraz

Kamu işçisine yüzde 45 zam yapılması memurları ayaklandırdı. Bu gelişme sonrası ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR