Yunanistan’dan Brüksel’e yeni teklif

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yunanistan’ın 7,2 milyar avroluk kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında uygulanacak reformlarla alakalı Brüksel’e tanıttığı yeni tekliflerin, düşük ve orta gelirlilere ek yük getirmeyen, Yunan ekonomisi amacıyla kalıcı bir çözüm meydana getiren maddeler içerdiği belirtildi.

Başbakanlık Basın Bürosu’ndan uygulanan bildirimde, hükümetin son tekliflerinin uygulamanın parçası olmamakla birlikte, sert müzakereler neticesinde uyuşma sağlanması amacıyla iş haklarına ve toplumsal dokuya zarar vermeyecek, yeni beklentiler oluşturmayacak teklifler bulunduğu ifade edildi.

Hükümetin, belirsizliği uzatan yeni bir uyuşma değil, Yunan ekonomisine ve toplumuna eziyet çektiren problemleri orta vadede sona erdirecek bir çözüm istek ettiği belirti edilen bildirimde, “Belirsizlik kısır döngüsü sona ermeli, borç bozukluğu ve orta vadeli finans bozukluğu çözülmeli. Ülke devamlı eski borçları ödemek amacıyla yeni borç alabilmek mecburiyetinde kalmamalı” ifadeleri yer aldı.

Yeni reform paketinde yer alan gelirlerin arttırılması ve devlet harcamalarında tasarruf sağlanmasına yönelik teklifler arasında savunma harcamalarının 200 milyon avro tutarında azaltılması da bulunuyor.

Hükümetin kabul etmediği önkoşulların da kaydedildiği bildirimde yeni teklifler kısacası şu şekilde sıralandı:

Ülkeye acilen likitide sağlanarak ekonomik kalkınmanın başlatılması amacıyla, 27 milyar avro tutarında düşük faizli ve süreleri 2022 ardından dönemde sona eren tahvillerin (SMP Bonds) Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) yönünden satın alınması, alt yapı ve yeni teknolojilerin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası yönünden finanse edilmesi ve senelik faiz dışı kredi oranlarının 2015 amacıyla yüzde 1, 2016 amacıyla yüzde 2 şeklinde belirlenmesi.

Gelirlerin arttırılması amacıyla ise, KDV oranlarının ilaçlarda yüzde 6, besin maddelerinde yüzde 13, enerji kullanımında yüzde 23 şeklinde üç kategoride belirlenmesi, anonim ve limited şirketlere uygulanan vergi oranlarının 2016 yılından itibaren kademeli şeklinde arttırılması, 500 bin avronun üstünde kar eden işletmelere yüzde 12 ek vergi uygulanması, lüks tüketim ürünlerine uygulanan ek vergi oranının yüzde 10’dan yüzde 13’e çıkarılması, televizyon reklamlarının vergilerinin arttırılması, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve yakıt kaçakçılığının önlenmesi, banka havalelerinin denetim altına alınması, bürokrasi giderlerinin azaltılarak ihracatın desteklenmesi, 2016 yılından itibaren erken emeklilik vakalarını kısıtlama yoluna gidilmesi, vergi mükelleflerinin maliyeye bulunan uyuşmazlıklarının çözümünün süratlendirilmesi ve savunma harcamalarının 200 milyon avro tutarında azaltılması.

Hükümetin, kreditörlerin Yunanistan Elektrik Teşkilatı’nın dağıtım şirketi ADMHE’nin özelleştirilmesi ve toplu işten çıkarma tekliflerini ise kabul etmediği belirti edilen bildirimde, kamu sektörü emeklilik ya da ücretlerinde diğer indirim olmayacağı, eski iş sözleşmelerinin tekrar geçerli olması ve asgari maaşın yükseltilmesi amacıyla meşru planlama yapma tarafına gidileceği kaydedildi.

Başbakanlık’ın açıklamasında ayrıca, özelleştirmelerle alakalı şeklinde, yatırımcıların her özelleştirme amacıyla diğer bir yatırım yapması, ulusal ekonomiyi desteklemeyi taahhüt etmeleri, etraf ve kültürel mirasın korunmasına özen göstermeleri ve sermayeye kamunun mecburi katılımını kabul etmelerinin hükümetin istekleri arasında varbulunduğu ifade edildi.

AB ve IMF, Yunanistan’a nakit akışının tekrar serbest bırakılması amacıyla, Yunan hükümetinin birtakım alanlarda KDV oranlarının yükseltilmesinden memur ve emekli maaşlarının azaltılmasına kadar bir dizi yeni kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusu ile alakalı ısrar ediyor.

Diğer Haberler

"Fito" Lakaplı Çete Lideri, 4 Bin Polis ve Askerle Nakledildi

Ekvador'da başkan adayı Fernando Villavicencio'nun seçimlere 10 gün kala öldürül...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye'nin Yeni Yönetimine Çağrı

Büyükelçiler konferansında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'n...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...

Sözde Dağlık Karabağ Rejimi Kendini Lağvetti

Ayrılıkçı Ermenilerin Karabağ'da kağıt üstünde kurduğu ve dünyada hiçbir ülke ta...

Putin: Hamaney!in Öldürülmesi Uluslararası Hukuka Aykırı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ABD ve İsrail’in ortak saldırısında ha...

İran Çatışmasının ABD Ekonomisine Maliyeti

Pentagon Açıkladı: İran Çatışmasının ABD Ekonomisine Maliyeti 25 Milyar Doları A...

Yunan Arama Kurtarma Ekibi Türkiye'de Yaşadıklarını Anlattı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına ...

İran'dan Geniş Çaplı Casusluk Operasyonu

ABD ve İsrail Bağlantılı 30 Kişi Gözaltına Alındı 2026 yılında Orta Doğu’da art...

İsrail'in Yaptıklarını Ağlayarak Anlattı

Sumud Filosu Aktivistleri İstanbul'da: “3 Gün Aç Bıraktılar, Tuvaletteki Suyu İç...

İsrail'den Gazzelilere Ölüm Tuzağı

İsrail destekli yardım merkezlerinden gelen un çuvallarında uyuşturucu hap bulun...

Yunanistan'da Sular Durulmuyor, Protestolar Sürüyor

Yunanistan'da meydana gelen tren kazasının ardından başkent Atina'da sokaklara i...

Basın Toplantısında Dikkat Çeken Sözler

JD Vance ve İlham Aliyev’den Stratejik Ortaklık Mesajı  ABD ve Azerbaycan Arası...

Suriye’de DEAŞ Saldırısı Sonrası Washington’dan Sert Mesaj

Saldırıda ABD Kayıpları Suriye’de DEAŞ mensubu bir teröristin düzenlediği silah...

MSB'den "3. Dünya Savaşına Hazırız" Mesajı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya...

İngiliz Mirror: "Büyük Savaşta Türkiye İran'ı Destekler"

İngiliz Mirror gazetesi, son çatışmaları değerlendirdiği bir yazısında Türkiye h...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR