Yunanistan’dan Brüksel’e yeni teklif

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yunanistan’ın 7,2 milyar avroluk kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında uygulanacak reformlarla alakalı Brüksel’e tanıttığı yeni tekliflerin, düşük ve orta gelirlilere ek yük getirmeyen, Yunan ekonomisi amacıyla kalıcı bir çözüm meydana getiren maddeler içerdiği belirtildi.

Başbakanlık Basın Bürosu’ndan uygulanan bildirimde, hükümetin son tekliflerinin uygulamanın parçası olmamakla birlikte, sert müzakereler neticesinde uyuşma sağlanması amacıyla iş haklarına ve toplumsal dokuya zarar vermeyecek, yeni beklentiler oluşturmayacak teklifler bulunduğu ifade edildi.

Hükümetin, belirsizliği uzatan yeni bir uyuşma değil, Yunan ekonomisine ve toplumuna eziyet çektiren problemleri orta vadede sona erdirecek bir çözüm istek ettiği belirti edilen bildirimde, “Belirsizlik kısır döngüsü sona ermeli, borç bozukluğu ve orta vadeli finans bozukluğu çözülmeli. Ülke devamlı eski borçları ödemek amacıyla yeni borç alabilmek mecburiyetinde kalmamalı” ifadeleri yer aldı.

Yeni reform paketinde yer alan gelirlerin arttırılması ve devlet harcamalarında tasarruf sağlanmasına yönelik teklifler arasında savunma harcamalarının 200 milyon avro tutarında azaltılması da bulunuyor.

Hükümetin kabul etmediği önkoşulların da kaydedildiği bildirimde yeni teklifler kısacası şu şekilde sıralandı:

Ülkeye acilen likitide sağlanarak ekonomik kalkınmanın başlatılması amacıyla, 27 milyar avro tutarında düşük faizli ve süreleri 2022 ardından dönemde sona eren tahvillerin (SMP Bonds) Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) yönünden satın alınması, alt yapı ve yeni teknolojilerin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası yönünden finanse edilmesi ve senelik faiz dışı kredi oranlarının 2015 amacıyla yüzde 1, 2016 amacıyla yüzde 2 şeklinde belirlenmesi.

Gelirlerin arttırılması amacıyla ise, KDV oranlarının ilaçlarda yüzde 6, besin maddelerinde yüzde 13, enerji kullanımında yüzde 23 şeklinde üç kategoride belirlenmesi, anonim ve limited şirketlere uygulanan vergi oranlarının 2016 yılından itibaren kademeli şeklinde arttırılması, 500 bin avronun üstünde kar eden işletmelere yüzde 12 ek vergi uygulanması, lüks tüketim ürünlerine uygulanan ek vergi oranının yüzde 10’dan yüzde 13’e çıkarılması, televizyon reklamlarının vergilerinin arttırılması, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve yakıt kaçakçılığının önlenmesi, banka havalelerinin denetim altına alınması, bürokrasi giderlerinin azaltılarak ihracatın desteklenmesi, 2016 yılından itibaren erken emeklilik vakalarını kısıtlama yoluna gidilmesi, vergi mükelleflerinin maliyeye bulunan uyuşmazlıklarının çözümünün süratlendirilmesi ve savunma harcamalarının 200 milyon avro tutarında azaltılması.

Hükümetin, kreditörlerin Yunanistan Elektrik Teşkilatı’nın dağıtım şirketi ADMHE’nin özelleştirilmesi ve toplu işten çıkarma tekliflerini ise kabul etmediği belirti edilen bildirimde, kamu sektörü emeklilik ya da ücretlerinde diğer indirim olmayacağı, eski iş sözleşmelerinin tekrar geçerli olması ve asgari maaşın yükseltilmesi amacıyla meşru planlama yapma tarafına gidileceği kaydedildi.

Başbakanlık’ın açıklamasında ayrıca, özelleştirmelerle alakalı şeklinde, yatırımcıların her özelleştirme amacıyla diğer bir yatırım yapması, ulusal ekonomiyi desteklemeyi taahhüt etmeleri, etraf ve kültürel mirasın korunmasına özen göstermeleri ve sermayeye kamunun mecburi katılımını kabul etmelerinin hükümetin istekleri arasında varbulunduğu ifade edildi.

AB ve IMF, Yunanistan’a nakit akışının tekrar serbest bırakılması amacıyla, Yunan hükümetinin birtakım alanlarda KDV oranlarının yükseltilmesinden memur ve emekli maaşlarının azaltılmasına kadar bir dizi yeni kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusu ile alakalı ısrar ediyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR