BTK’dan tatilcilere ‘internet’ uyarısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, okulların tatil olmasıyla özellikle evlerde internet kullanımının artabileceğine dikkati çekerek, fatura şokları yaşamamaları konusunda aileleri uyardı.

Sayan yaptığı açıklamada, akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların okul dönemine kıyasla daha çok kullanılması ve internet hizmeti için alınan paketlerin bitmesini takiben veri kullanımlarının farklı fiyatlardan ücretlendirilebildiğinin unutulması nedeniyle ailelerin fatura şokları yaşabileceğine dikkati çekti.

Boş vakitleri tatil dönemlerinde artan ilk, orta ve lise öğrenimi çağındaki çocukların, yüksek veri kullanımı gerektiren oyunları ya da videoları daha fazla indirebildiklerini ifade eden Sayan, “Bu durum da ailelerin, evlerinde abone oldukları genişbant internet, ADSL, fiber, kablo veya mobil cihazlarında kullandıkları internet hizmeti için ayrılan aylık kotanın normalden daha çabuk bitmesine sebep olabilmektedir. Ödeme tipinin faturalı veya ön ödemeli olmasına göre değişmekle birlikte internet hizmetinin normalden daha fazla kullanılması durumunda, aileler paket aşım ücretleri temel alınarak hesaplanan beklenmedik ücretlerle karşı karşıya kalabilmektedirler” ifadesini kullandı.

BTK olarak tüketicileri koruma ve uyarma görevlerinin bulunduğunu anımsatan Sayan, cep telefonu veya evdeki genişbant internet aboneliğinde beklenmedik yüksek faturalarla karşılaşmamaları için anne ve babaların alabileceği önlemleri şöyle sıraladı:

“Paket/kota aşımı halinde işletmeciniz tarafından uygulanacak paket aşım birim ücretleri hakkında bilgi sahibi olun. İnternet hizmetini aldığınız işletmeci tarafından, size ayrılan kotanın yüzde 80’ne ve yüzde 100’ne ulaştığınızda hizmet kullanımınız hakkında gönderilen bilgi mesajlarını dikkate alın. Bilgilendirme mesajında yer alan limite mesajı aldığınız anda değil de daha önce ulaşmış olabileceğinizi unutmayın. Örneğin ‘son 12 saatlik kullanımlarınız dahil değildir’ şeklinde bir bilgilendirme olabilir. İnternet hizmetini aldığınız işletmecinin sunduğu internet kullanımınızı takip etmenizi sağlayacak araçlar,uygulamalar hakkında bilgi edinin ve bu araçlardan,uygulamalardan faydalanın. Çocuğunuzun internetten indirdiği ve kullandığı uygulamaların kotanıza etkisini takip edin. Eğer kotanız, paketiniz bitmek üzere ise internet hizmetini aldığınız işletmeci ile görüşün ve paket/kota aşım ücretlerini nasıl azaltabileceğiniz ya da nasıl daha ucuza hizmet almaya devam edebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olun.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR