25. Afrika Birliği Zirvesi sona erdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sandton Sergi Sarayı’nda düzenlenen törene ev sahibi şeklinde Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlaimini Zuma ve Zimbabve Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Robert Mugabe katıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesince (UCM) ile alakalı yakalama kararı çıkartılan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in haliyle alakalı bildirimde tespit edilen Dlaimini Zuma, “Sudan bundan evvel Afrika Birliği Zirvesi’ne katıldığı gibi buna da katılmıştır ve katılmaya devam edecektir. Afrika Birliği’nin UCM ile bir teması yoktur. Afrika Birliği bir devlet partisi değildir” dedi.

Evsahipliği yapan ülkenin Afrika Birliği’yle imzaladığı anlaşmaya sadık kalması gerekliliğini izah eden Dlaimini Zuma, “Zirvenin yapıldığı mekan Afrika Birliği’nin mekanıdır. Coğrafi şeklinde ülkenin sınırları ortamında bulunsa da Güney Afrika’nın değildir” diye konuştu.

Zimbabve Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Mugabe de UCM’nin sivil toplum kuruluşu​ olduğunu ve dışarıda adaleti gerçekleştirmeyi amaçladığını vurgulayarak, “Afrika Birliği, UCM’nin karargahı değildir” ifadesini kullandı.

Mugabe, UCM’nin, Batı’nın para karşılığında kendisinden hizmet aldığı bir kurum olduğuna işaret etti.

Zirvenin fazla şey vadettiğini bildiren Mugabe, 10 senelik planlamanın yapıldığını ve bunu icra edeceklerini dile getirdi.

Mugabe, gerçek bir Pan-Afrikan ruhuyla hareket ederek kadını toplumsal ekonomik kalkınmanın merkezine alabilmek amacıyla hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.

Ekonomik kalkınmanın önemine de vurgu yapan Mugabe, Afrika’da serbest ticaret bölgesi kurma çalışmalarının devam ettiğini, bununla Afrika ticaretini ve kalkınmasını güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR