En çok yabancı savaşçı hangi ülkeden?

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Dışişleri Bakanlığının 2014 terör raporunda, Avrupa’nın, DAİŞ ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin saflarına katılan yabancı savaşçıların tehdidine maruz kaldığı belirtildi.

Bakanlığının senelik küresel raporunun Avrupa bölümünde, Suriye ve Irak’a giden yabancı savaşçıların kıta amacıyla meydaan getirdiği tehdide vurgu yapıldı.

Yabancı savaşçıların mühim ölçüde Fransa ve Belçika’dan gittiği belirti edilen raporda, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek de Suriye ve Irak’a yabancı savaşçı gönderen “kaynak ülke” şeklinde gösterildi. Raporda ilaveten Avrupa’da, Türkiye’deki DHKP/C gibi sol ve yerel ideolojiyi kabullenen şiddet yanlısı örgütlerin etkin olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Geri dönen yabancı savaşçıların Avrupa’da düzenlenen terör hücumlarından mesul tutulduğu ifade edilen raporda, bu kapsamda Belçika’nın başkenti Brüksel’de mayısta Yahudi Müzesi’ne hücum düzenleyen Fransız vatandaşının dört bireyi öldürdüğü, tekrar Suriye’den döndüğü ön görü edilen üç kişinin, polis ve jandarma görevlileri dahil üç bireyi martta öldürdüğü verilerine yer verildi. Bunların haricinde ekim ve kasım aylarında Rusya’daki terör eylemlerine, ekim ayında da PKK’nın Türkiye’de düzenlediği eylemlere işaret edildi.

Raporda, sınırlarındaki uluslararası ulaşım noktaları ve güneyindeki Suriye ve Irak ile bulunan uzun sınırı sebebiyle Türkiye’nin yabancı savaşçılar amacıyla transit güzergah olmayı sürdürdüğü iddia edildi. Türkiye’nin 2014’te yabancı savaşçı gönderen kaynak ülkelerle işbirliğini artırdığına, seyahat edenlerin taramalarını oldukça sıkı yaptığına ve yabancı savaşçıların sınırlarından geçişini zorlaştırdığına ilgi çekildi.

Avrupa ülkelerinin, yabancı savaşçı tehdidiyle mücadele edebilmek amacıyla sahip olunan yasaları kuvvetlendirdiğine ve lüzumlu hallerde da yeni kanunlar çıkardığına işaret edilen raporda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin şiddet sahibi olan aşırılıkla baş etmek amacıyla toplum ve dini liderlerin desteği sayesinde mühim stratejiler meydaan getirdiği kaydedildi.

“Avrupa ülkeleri, içeride ve bölümde terör tehditlerine karşı lüzumlu kuvvetli adımları atarken, aynı vakitte dünya çapında terörle mücadelede mühim katkılar sağladı” ifadesi sarfedilen raporda, aşağı yukarı 40 Avrupa ülkesine ilaveten Avrupa Birliği’nin DAİŞ ile mücadele etmek amacıyla yapılan küresel birliğe katkı sağlayarak etkin rol oynadığı vurgulandı. Fransa’nın Batı Afrika’da, İspanya’nın Kuzey Afrika ve Sahra çölünün kuzeyinde, Danimarka’nın Afganistan’daki mühim çabaları, kıta ülkelerinin dünya çapındaki terörle mücadele çalışmalarının örnekleri şeklinde gösterildi.

Diğer Haberler

İsrail Medyası, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u Hedef Aldı

Türkiye, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda net bir tavır sergilerken...

Plajda Manzaranın Tadını Çıkarırken Yıldırım Çarptı

Kolombiya'da gittiği plajda manzaranın tadını çıkarmak isteyen genç kadın, yıldı...

Basın Toplantısında Dikkat Çeken Sözler

JD Vance ve İlham Aliyev’den Stratejik Ortaklık Mesajı  ABD ve Azerbaycan Arası...

Yurt Dışında Kullanılan Oylar Yola Çıktı

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanma süreci birçok noktada...

İsrail'den Gazzelilere Ölüm Tuzağı

İsrail destekli yardım merkezlerinden gelen un çuvallarında uyuşturucu hap bulun...

İran - İsrail Savaşında Nükleer Tehdit Gölgesi

İran Tel Aviv ve Hayfa’ya Misilleme Yaptı İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı ha...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...

Devrim Muhafızları'nda Ölen İsim Yerine Ahmet Vahidi Atandı

2026 yılında ABD ve İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, ülkeni...

BM Gazze'de Derhal Ateşkes Öngören Tasarı Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de kalıcı ve sürdürülebili...

İran'ın Misillemesi Bakanları Karşı Karşıya Getirdi

Savaş Altıncı Gününde, Kabinede Gerginlik Tırmanıyor İsrail ile İran arasında 1...

ABD İsrail Ordusuna Yaptırım Kararı Aldı

ABD'nin işkence ve insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmeyen İsrail ordusunu...

İsrailli Rehinelerin Aileleri Gemileri Yaktı

Gazze'de on binlerce masum sivili katleden Netanyahu yönetiminin ateşkese yanaşm...

Dünya Genelinde Sistemler Çöktü

Dünya genelinde internet sistemlerinde büyük bir arıza yaşanıyor. Teknoloji şirk...

Karadeniz'deki Gemi Saldırıları Üzerine Moskova'dan Sert Tepki

Zaharova Saldırıları Terör Eylemi Olarak Tanımladı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sö...

İsrail'in Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı

İsrail’den Enerji Hamlesi: Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı İsr...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR