“BM bu utancı paylaşıyor”

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, masum sivilleri güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan BM’nin Srebrenitsa’da sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydederek, “BM Genel Sekreterliği, BM Emniyet Konseyi ve üye ülkeler bu utancı paylaşıyor” dedi.

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın sonrasında yaşanan en büyük insanlık trajedisi şeklinde kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa’daki soykırımın 20. senesinde BM’de anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Srebrenitsa’da Müslüman erkeklerin ve çocukların katledilmesinin uluslararası toplumun ortak vicdanında edebiyete kadar taşınacağını söyledi.

BM’nin bu soykırımdaki rolüne değinen Ban, “Bu tür katliamların yaşanmasını engellemek amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa’da masum sivilleri koruma sorumluluğunu yerine getiremedi. BM Genel Sekreterliği, BM Emniyet Konseyi ve üye ülkeler bu utancı paylaşıyor” dedi.

2012’de Bosna Hersek’i ziyaret ettiğini izah eden Ban, sırf kimlikleri bundan dolayı öldürülen kurbanların ailelerinin yaşadığı acıyı hep hatırlayacağını kaydetti.

Ban, ortak bir ileriki kurmak amacıyla geçmişin içten şeklinde değerlendirilmesi gerekliliğini belirterek, “Uluslararası toplum bu katliamdan dersler çıkardı. 20 senede esas yükümlülüklerimizi yerine getirme yolunda mühim mesafeler aldık” diye konuştu.

Bu tür suçların faillerinden kesinlikle hesap sorulması gerekliliğini de altını çizen Ban, “Uluslararası toplum hala umutsuzluk amacıyladeki çoğu insanın derdine deva üretemiyor. Suriye’den Güney Sudan’a kadar insanlar anlatılamayacak şiddet ve terörle karşı karşıya. Yardım amacıyla bize bakanlara arkamızı dönemeyiz. Yapılan yanlışları düzeltmek, Srebrenitsa halkına sözümüz olsun” dedi.

Srebrenitsa soykırımı tasarısı

Toplantıda konuşan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da “Bugün soykırımı lanetlemek amacıyla bir araya geldik. Srebrenitsa’da yaşananları inkar edenlere karşı birlik olduk” ifadesini kullandı.

Rycroft, BM Emniyet Konseyi’nin ileriki hafta Srebrenitsa karar tasarısını ele alacağını kaydederek, tasarıda kurbanların anılacağını ve uzlaşı çağrısı yapılacağını söyledi.

İngiltere, Srebrenitsa soykırımını kınayan karar tasarısını dün BMGK üyelerine dağıtmıştı. Tasarının 7 Temmuz’da BMGK gündemine alınması bekleniyor.

Diğer Haberler

Radar Sistemlerinin Büyük Bölümü İmha Edildi

İran Ordusundan Açıklama: ABD ve İsrail’e Ait Radar Sistemlerinin Büyük Bölümü İ...

Düşen Askeri Uçakta Şehit Olan Mehmetçiklerimize Son Veda

Milletin Yüreğini Dağlayan Büyük AcıGürcistan’da düşen askeri kargo uçağında şeh...

Karadeniz'deki Gemi Saldırıları Üzerine Moskova'dan Sert Tepki

Zaharova Saldırıları Terör Eylemi Olarak Tanımladı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sö...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye'nin Yeni Yönetimine Çağrı

Büyükelçiler konferansında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'n...

Kuzey Kore, Tüm Dünyanın Kilitlendiği Savaşta Tarafını Seçti

Ortadoğu’daki Gerilim Küresel Etkiye Dönüştü İsrail ile İran arasında son günle...

Plajda Manzaranın Tadını Çıkarırken Yıldırım Çarptı

Kolombiya'da gittiği plajda manzaranın tadını çıkarmak isteyen genç kadın, yıldı...

Suudi Arabistan’daki Erken Uyarı Radarı İmha Edildi

İran’dan Kritik Hamle Orta Doğu’da tansiyonu yükselten yeni bir gelişme yaşandı...

MSB'den "3. Dünya Savaşına Hazırız" Mesajı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü dünya...

İsrail'in Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı

İsrail’den Enerji Hamlesi: Mısır ile Tarihi Doğal Gaz Anlaşması Onaylandı İsr...

Biden 'level' Atlayıp Görünmez İnsanlara Sarılmaya Başladı

Daha önce kürsüden inerken görünmez insanlarla el sıkışan ABD Başkanı Joe Biden,...

Yakınlaştığı 3 Liderin Başına Gelenler Kafaları Karıştırdı

Son dönemde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen ve ilişkilerini ge...

Putin'den Barış Zirvesi Önerisi: Zelenski Reddetti

Beyaz Saray'da Kritik Zirve: Barış Umutları Masadaydı ABD Başkanı Donald Trump,...

Maduro Altınları İsviçre'ye Kaçırmış

Venezuela’nın Kayıp Altınları Ortaya Çıktı Venezuela’da ekonomik çöküşün hızl...

Avrupa Parlamentosu ABD Ticaret Anlaşmasını Askıya Aldı

Süreç Belirsizliğe Girdi Avrupa Parlamentosu, ABD yönetiminin Grönland’a yöneli...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR