“BM bu utancı paylaşıyor”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, masum sivilleri güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan BM’nin Srebrenitsa’da sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydederek, “BM Genel Sekreterliği, BM Emniyet Konseyi ve üye ülkeler bu utancı paylaşıyor” dedi.

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın sonrasında yaşanan en büyük insanlık trajedisi şeklinde kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa’daki soykırımın 20. senesinde BM’de anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Srebrenitsa’da Müslüman erkeklerin ve çocukların katledilmesinin uluslararası toplumun ortak vicdanında edebiyete kadar taşınacağını söyledi.

BM’nin bu soykırımdaki rolüne değinen Ban, “Bu tür katliamların yaşanmasını engellemek amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa’da masum sivilleri koruma sorumluluğunu yerine getiremedi. BM Genel Sekreterliği, BM Emniyet Konseyi ve üye ülkeler bu utancı paylaşıyor” dedi.

2012’de Bosna Hersek’i ziyaret ettiğini izah eden Ban, sırf kimlikleri bundan dolayı öldürülen kurbanların ailelerinin yaşadığı acıyı hep hatırlayacağını kaydetti.

Ban, ortak bir ileriki kurmak amacıyla geçmişin içten şeklinde değerlendirilmesi gerekliliğini belirterek, “Uluslararası toplum bu katliamdan dersler çıkardı. 20 senede esas yükümlülüklerimizi yerine getirme yolunda mühim mesafeler aldık” diye konuştu.

Bu tür suçların faillerinden kesinlikle hesap sorulması gerekliliğini de altını çizen Ban, “Uluslararası toplum hala umutsuzluk amacıyladeki çoğu insanın derdine deva üretemiyor. Suriye’den Güney Sudan’a kadar insanlar anlatılamayacak şiddet ve terörle karşı karşıya. Yardım amacıyla bize bakanlara arkamızı dönemeyiz. Yapılan yanlışları düzeltmek, Srebrenitsa halkına sözümüz olsun” dedi.

Srebrenitsa soykırımı tasarısı

Toplantıda konuşan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da “Bugün soykırımı lanetlemek amacıyla bir araya geldik. Srebrenitsa’da yaşananları inkar edenlere karşı birlik olduk” ifadesini kullandı.

Rycroft, BM Emniyet Konseyi’nin ileriki hafta Srebrenitsa karar tasarısını ele alacağını kaydederek, tasarıda kurbanların anılacağını ve uzlaşı çağrısı yapılacağını söyledi.

İngiltere, Srebrenitsa soykırımını kınayan karar tasarısını dün BMGK üyelerine dağıtmıştı. Tasarının 7 Temmuz’da BMGK gündemine alınması bekleniyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR