Bursa’nın “250 Büyük Firması”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönünden 2014 senesi ciro, dışsatım ve istihdam gibi ekonomik göstergeleri öneme alınarak uygulanan “Bursa’nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması”nda şehrin en büyük endüstri şirketi, OYAK Renault oldu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, odanın Altıparmak semtindeki temsilcilik binasında düzenlenen basın toplantısında, “Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması”nın neticelerini açıkladı.

Araştırmayı 1997 senesinden bu yana sürdürdüklerini ve Bursalı firmaların geride bıraktığımız senea dair performanslarını meydana koyarken şehir ve ülke ekonomisi amacıyla mühim belirtiler sunduklarını bildiren Burkay, şu şekilde devam etti:

“Bu sene ilk kez tamamıyla elektronik ortamda, ilçeleri de dahil ederek araştırmamızı tamamladık. Araştırmamızı binden çok firmanın yetkililerinin beyanları tarafında hazırladık. Türkiye’nin en çok dışsatım yapan ikinci şehri konumunda tespit edilen Bursa, dünyadaki ilerlemelerden de başka şehirlere göre çok oldukça çok etkilenmektedir. Dünya ekonomisi 2014 senesinde yüzde 2,6 ile beklentilerin altında büyürken, dünya ticaretindeki büyüme sürati ise binde 9’da kaldı. 2014 senesi başka taraftan ilerlemiş ülkelerde kalıcı büyümenin başladığı, Avrupa Birliği ekonomisinin de tekrar büyüme ivmesi yakaladığı bir sene oldu. Tüm bu ilerlemelerin ışığında Türkiye ekonomisi yüzde 2,9 oranında büyümüş, dışsatımımız yüzde 3,8 artmış, işsizlik oranımız ise yüzde 9,9’a yükselmiştir.”

Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın 2014’te devre karları, üretimden satışları, ciro ve katma değerlerinin reel şeklinde büyüdüğüne ilgi çekti.

Söz hususu firmaların istihdamındaki yükselişin sınırlı olduğunu, dış satımının ise gerilediğini açıklayan Burkay, “2014 senesinde meydana gelen mali koşullar ile döviz kurlarındaki yükselişin yanı sıra finansman maliyetlerindeki gerileme, firmalarımızın kar performanslarına olumlu yönde yansıdı. Bursa’nın en büyük 250 firması, katma değerde 2013 senesine göre yüzde 15’e yakın bir artış kaydetti. Sektörlerimizin katma değer paylarında ise önderliği otomotiv endüstrimiz üstlendi” ifadesini kullandı.

İbrahim Burkay, 2013’e göre geride bıraktığımız senenin 250 büyük şirketi arasında perakende ve tekstil sektörlerinden firma adedinin arttığını, otomotiv ve enerjinin ise azaldığını bildirdi.

Yine bu devrede kar eden firma adedinin 212’den 220’ye çıktığını izah eden Burkay, toplam karın ise 3,8 milyar liraya ulaştığını belirtti.

En yüksek ciro ve kar yükselişinın kimya pazarında görüldüğü, en yüksek karlılığın turizmde gerçekleştiği verisini veren Burkay, “250 büyük firma araştırmamızda, ciro büyüklüğüne göre Bursa’da ilk 10’a giren firmalarımız sırayla Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. Son 3 senedir ilk 250’ye giren yeni firma adedi arttı. 2014 senesinde 250 büyük firma listesine 38 firma yeni girdi. 250 listesine yeni giren firmalar arasında ise başı 10 firma ile tekstil ve hazır ggüzelm sektörü çekti” diye konuştu.

– “Güçlü bir iktidar lazım”

Siyasi ve ekonomik devamlılıkın, siyam ikizi gibi ayrılmaz olduğunu altını çizen Burkay, bunların devamı amacıyla kısa sürede kuvvetli bir hükümetin kurulmasını istediklerini ifade etti.

Türkiye’nin son 12 senedir tek parti iktidarıyla siyasi devamlılık devresi yaşadığına değinen Burkay, “Ülke demokrasisi son senelerde ciddi bir ilerleme gösterdi. En son uygulanan seçimler de bunun göstergesi. Seçimlere katılma seviyesine baktığımızda, Türk halkının demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu ve bu demokratik hakkını ne kadar katma değer katarak kullandığını gösterdi. Şimdi iş, siyasi partilerin. Bu mesajı her bireyin güzel okuması lazım. Öncelikli şeklinde, Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Bunun amacıyla de kuvvetli bir iktidar lazım” değerlendirmesinde bulundu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR