Elektrik Faturam çok yüksek geliyor! Neden?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Artık elektrik vazgeçilmezimiz olmuş durumda. İşlerimizi onsuz halletmemiz imkansız. Televizyon, bilgisayar, Buz Dolabı, Çamaşır Makinesi, Ütü, Ufo vs. derken hayatımızdaki değerini anlatmak saymakla bitmez. Ne kadar tasarruf etmeye çalışırsanız çalışın yinede kullanmanız gerekiyor.

Elektrik Faturası Neden Yüksek Geldi?

Bazı ülkelerde elektrik ücretsiz kullanırken ülkemizde özellikle son yıllarda nerdeyse bütün vergiler elektrik faturalarına yansıtılır oldu. Eski faturalarınıza bakacak olursanız sadece TRT ‘ye ödemiş olduğunuz vergi tutarının faturaya yansıdığı görürsünüz. Oysa yeni faturalarda bütün vergiler elektrik faturalarından alınırcasına eklemeler yapıldı. Elektrik faturalarına yapılan zamlarda cabası. Bu durumda istediğiniz kadar tasarruf yapın cebinizden belli bir miktar para çıkacaktır.

Elektrik Faturalarına Hangi Vergiler Eklendi?

Söylediğim gibi önceden elektrik faturamızda vergi olarak sadece TRT payı veriyorduk. Şimdi ise buna ek olarak enerji bedeli yanında perakende bedeli, iletim sistemleri bedeli, dağıtım bedeli, kaçak kullanım bedeli, sayaç okuma bedeli gibi bedeller elektrik faturasına yansıtılıyor. Özellikle kaçak kullanım vergisi herkesin tepkisini alacak nitelikte olup kullandığınız elektriğe oranla artmasıda cabası.
Örnek vermek gerekirse 80 TL lik bir faturada 10 TL kaçak kullanım vergisi ödemiş oluyorsunuz. Bu demek oluyor ki bir başkasının kullanmış olduğu elektrik parasıda sizin cebinizden çıkıyor.
Yaklaşık 45 TL olması gereken faturanız size vergilerle birlikte 80 TL ye geliyor.

Elektrik Faturasına Eklenen Bedeller

Sonuç olarak elektrik zamlarından çok elektrik faturasına eklenen vergiler faturaları şişiriyor. Buda zengin, fakir demeden tüm ailelerin bütçesine yük bindiriyor. Önümüzdeki günlerde bu vergiler azaltılmaz veya sabit bir vergi tutarı alınmazsa vatandaşların haklarını aramak için mahkemeye başvuracağı düşünülüyor. Sakarya’da oturmakta bulunan Mahmut Uzun Dağıtım bedeli 25 TL, kaçak kullanım bedeli 23 TL, iletim sistemleri bedeli 5,5 TL, parakende satış bedeli 3 TL, sayaç okuma bedeli 80 kuruşa yükseltilmiş. Anlaşılır gibi değil. Son faturayı gözönüne aldığımızda 150 TL olması gereken faturayı 216 TL olarak ödüyorum. Yaklaşık 70 TL fazladan ödüyorum.” şeklinde konuştu. Hakkını yasal yollardan arayacağını belirten Mahmut Uzun gibi birçok vatandaşın önümüzdeki günlerde faturalarının fazla gelmesine uyanacaklarını ve haklarını arayacakları anlaşılıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR