Emekli Maaşlarına Prim Desteği Geliyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İleride alıncak emekli maaşını belirleyen ‘prime temel kazanç’ 1 Ocak’tan itibaren 7.5 kat artırılabilecek. Üst limit 12.352 liraya kadar çıkacak. Tasarı komisyondan geçti…

Sabah yazarı Faruk Erdem günümüz köşesinde emekli maaşını belirleyen ‘prime temel kazanç’ ile ilgili detaylara yer verdi. Maaşlara prim desteği geliyor. İşte Erdem’in o yazısı;

Çalışanların gelecekte alacakları emekli maaşlarını belirleyen en mühim parametrelerden birisi ‘Prime Esas Kazançlar.’ Yani SGK’ya bildirilen brüt maaşlar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken de, işsizlik, iş görmezlik gibi ödenekler hesaplanırken de bu kazançlar temel alınıyor. Bu bildirimlerdeki kazançlar ne kadar yüksek ise emekli maaşı da o miktarda artıyor.

BU YIL EN AZ 1.647 LİRA

Şu anda Türkiye’de yapılan en düşük prime temel kazanç brüt asgari ücret kadar. 2016 amacıyla rakam 1.647 lira. Bu kazancın bir de üst limiti bulunuyor. Yani siz ne kadar maaş alırsanız alın priminiz tespit edilen üst limitten oldukça çok hesaplanamıyor. Bu üst limit ise brüt asgari ücretin 6.5 katı kadar oluyor. Bu seneki rakamlarla 1.647 liranın 6.5 katı bulunan 10.705,50 TL en yüksek kazanç limitini gösteriyor.

calisanlara-mujdeli-haber-maaslar-artacak_x_8923212_7171_z11

KİMLER ETKİLENİYOR?

Önceki gün TBMM’de komisyonda kabul edilen yasa tasarısına göre prime temel kazanç tavanı yükseltiliyor. Daha evvel asgari ücretin 6.5 katı bulunan tavan 7.5 katına çıkarılıyor. Tasarı yasalaştıktan sonra bu seneki asgari ücrete göre bundan sonra 12.352,50 TL kazanca kadar bildirim yapılıp prim ödenebilecek. Asgari ücret 2017’de arttığında bu üst limit de yükselecek.

Bu farklılık doğum ve askerlik borçlanması yapanlardan, kendi namına iş yapanlara kadar herkesi etkileyecek. İki ayrı yerde sigortalı bulunanlar, maaşı yüksek gösterilenler ve yüksek maaş alanlar da bu farklılıkten yararlanabilecek. Firmalar yüksek maaşlı personelleri amacıyla oldukça çok prim öderken, borçlananlar da isterlerse primlerini bu sayede artırabilecek.

ÜCRETİ HER YIL ARTACAK

Çalışanlar yönünden baktığınızda bu farklılık mühim bir üstünlük sağlıyor. Çünkü yüksek ödenecek primler gelecekte emekli maaşını artıracak. Bu sayede emekli maaşı amacıyla senelik 70-80 lira artış sağlanacak. 10 sene yüksek prim ödeyen birisinin maaşı 700-800 lira artabilecek. Borçlanma yapanlar da bu sayede gelecekte oldukça yüksek emekli maaşı alabilecek.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR