İtalya’da Döner Yasağı Büyüyor Türkler Tepkili

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Günaydın et lokantalarının kurucusu Cüneyt Asan İtalya’nın mutfak kültüründe gerektiğince tutucu olduğunu belirtirken, “Floransa’da alınan kararın bir gibi fazla evvel Fransa’da da alındı. İtalyanlar mutfaklarına karşı fazla tutucudurlar. Dışarıdan gelen bir besin ürününü bile kullanmak istemezler” diye konuştu.

‘FAŞİZM YENİDEN HORTLAMAYA BAŞLADI’

Gaziantep’in UNESCO’nun mutfak listesine tek başına bir şehir şeklinde girmesinin sonrasında batıda Türk mutfağına karşı yoğun bir katı tutum içine girildiğini bildiren Asan, “Verona, Floransa gibi şehirler tek başlarına bir mutfağa sahip değiller. İtalya’da tekrar faşizm hortlamaya başladı. Türk mutfağı dünyanın en lezzetli mutfağı bunun önüne geçmek istiyorlar” ifadelerini kullandı. Asan son zamanlarda Türkiye’de yaşanan politik gelişmelerin de İtalyanların bu kararından rol oynadığını belirtti.

BİNGÖL: İTALYANLAR HAKLI

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise İtalyan yetkililerin aldıkları bu kararda kendi içlerinde haklı olduklarını belirtti.

Bingöl hurriyet.com.tr’ye yaptığı bildirimde İtalyanların aldığı kararın kendileri yönünden doğru olduğunu ifade etti. Bingöl, “Biz de kendi mutfağımızı korumalıyız. Şu anda ‘steak’ kültürü kebabı geçiyor. Kendi kültürümüzü kaybediyoruz. Onlar nasıl koruyorlarsa bizim de benzer bir yol izlememiz gerekiyor. Ancak bizim de Avrupa’da kaliteli besin satmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

doner-yasagi-genisliyor-tepki-buyuyor_x_8274783_1197_z2[1]

Gerçek Türk döneri ve kebabının Avrupa’da satılması gerekliliğini aktaran Bingöl, “Etnik mutfakların yok edilmemesi gerekiyor. İtalyanlar bu kararı alırken sıhhatli uygulamalılar. Bizim oradaki lokantalarımız aynı vakitte bir elçilik gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

‘İŞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ’

Hollanda’da 10 adet Türk restoranını işleten Meram Lokantaları’nın sahibi Erdoğan İnce ise Türk mutfağının Avrupa’daki kalitesinin artırılması görüşünde. İnce, “Sözde Türk döneri ve kebabı yaptığını söylüyor birtakım işletmeler ama aslına ideal yapmıyor birtakım işletmeler. İşin bu yönünün geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘DİK DURMALIYIZ’

Bünyesinde Kasap Döner, Köylü Güzeli ve İki Satır gibi hem Türkiye hem de yurtdışında yatırımları tespit edilen Global Restoran Yatırımları A.Ş Genel Müdürü Bahar Özürün, konuyla alakalı şeklinde şu şekilde konuştu:

“Yurtdışında dönere bakışa farklılaştı. Bir önyargı oluştu. Genellikle terör saldırılarından sonra Paris’te de yasaklama gündeme gelmişti. Döner yurtdışında kıymadan yapılıyor. Düşük fiyatlı olduğundan dolayı, kaygılar artıyor. Bozuk et skandalı da patlamıştı. Bu vakalar Türklerden değil Pakistanlılar yönünden uygulanan dönerlerde meydana çıktı. Eti fazla kullanan bir sektör olduğundan, kaçak etçilere bu alana yöneliyor. Yurtdışında dönere bakışta kötüye giden var. Avrupa çapında 1000’e yakın mağazası tespit edilen şirketler var. Döner yediğinizde, tüketicini gözünün önde, aslında de lezzetli ve de kabul edilebilir fiyatlarla protein yiyorsunuz. Bu yüzden dönerin fazla fazla güzel bir yerde olması gerekiyor hem Türkiye’de hem de yurtdışında. Bu bakış açısı değişmeli. Dik durmalıyız. Şu anda sahip olunan bir döner zincirimiz yok. Bu yüzden de kaliteli algısı yaratmıyor. Döneri Avrupa ya taşıyan biziz. Bu algıyı değiştiririz. Almanya’da Türk Dönercileri Derneği ATDİD var. Onlar da orada birlik oluşturmaya çalışıyor. Almanya’da döner fabrikalarında maaşlı denetmenler çalışıyor. Diğer ülkelerde varsa da denetimsizlikten kaynaklanmıştır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR