Organik tarım 5 kat arttı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İnsan sağlığına ve etrafa zarar vermeyen, üretimden tüketime kadar her adımı denetimli ve sertifikalı şeklinde yapılan uygulamalar “organik tarım” şeklinde değerlendiriliyor. Bu uygulamada ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar bulunan başka bütün işlemlerde, kimyasal madde ya da tarım ilacı kullanılmıyor.

Her geride bıraktığımız gün yükselen organik mamüllere talep, bu alanda tarım mamülleri çeşidinin ve miktarının yükselmesinde etkili oldu.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2004 ile 2014 yılları arasında geçiş süreci dahil organik tarım üretim miktarı 5 kat artarak 377 bin 616 tondan 2 milyon 217 bin 55 tona ulaştı.

Türkiye’de 2004 yılsinde 174 organik ürün tarımı gerçekleştirilirken, 2014 yılsinde bu sayı 208’e yükseldi.

Organik tarım etkinliği yürüten çiftçi adedi ise söz hususu dönemlerde aşağı yukarı 6 katına çıkarak 12 bin 751’den 71 bin 472’ye geldi.

Geçen yıl 532 bin 879 hektar alanda organik tarım yetiştiriciliği yapıldı. Organik mamüllerin natural toplama kısmı da 350 bin 239 şeklinde hesaplandı.

Toplamda geride bıraktığımız yıl 883 bin 118 hektar şeklinde belirleme edilen organik tarım üretim kısmı 2004 yılsinde 209 bin düzeyindeydi.

-Organik bitkisel üretim 1 milyon tonu geçti

Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından 12 ay sonra elde edilen mamüller geçiş süreci ürünü şeklinde değerlendirilir. Organik tarımda bitkisel üretim 2014’te 1 milyon tonu geçti.

Geçen yıl toplam 660 bin 807 hektar alanda 1 milyon 65 bin 567 ton organik bitkisel üretim gerçekleşti. Geçiş sürecinde bulunan toplam organik bitkisel üretim miktarı da 576 bin 668 ton oldu.

-Bin 406 ton organik et elde edildi

Organik hayvansal mamüllere bakıldığında da geride bıraktığımız yıl itibarıyla 774 bin 870 hayvan yetiştirildi. Aynı dönemde bin 406 ton et, 15 bin 509 ton süt, 64 milyon 898 bin 912 yumurta, 11 ton peynir ve 1 ton tereyağı üretildi.

Arıcılıkta da 36 bin 391 organik kovan, 280 ton bal, bal mumu, propolis, polen, arı sütü elde edildi.

Geçiş sürecinde yetiştirilen hayvan adedi 50 bin 393, kovan adedi da 22 bin 634 oldu.

Diğer Haberler

İstanbul'da Kentsel Dönüşüme Destek Kararları Açıklandı

İstanbul'da yürütülecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları için yapım yardımı kar...

Şimşek: "Türkiye 2026'da Devler Liginde Olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye dair iyimser söylemlerde bulund...

İTO Başkanı Avdagiç: "Enflasyonu Düşürmek Zorundayız"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, seçim öncesinde ara zam geleceği i...

Kira Gelir Beyannameleri için Başvuru Süresi Uzatıldı

Gayrimenkul sahibi olanların gelir beyanı dönemiyle ilgili başvuru süresinde değ...

Temmuzun İşaret Edilmesine Memur-Sen'den İtiraz

Kamu işçisine yüzde 45 zam yapılması memurları ayaklandırdı. Bu gelişme sonrası ...

500 TL'lik Banknot İddiaları Yalanladı

TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu bir süredir 500 TL'lik banknotun...

Mehmet Şimşek’ten Vergi Ve Zam Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin yaptığı açıklam...

Maaştaki Artış Sonrası Emeklilerde Promosyon Beklentisi

En düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, emek...

The Big 5 Fuarı İnşaat Sektörünü Dubai’de Buluşturmaya Devam Ediyor!

The Big 5 Fuarı, inşaat ve yapı sektöründeki en büyük etkinliklerden biridir. He...

Uçak Bileti Tavan Fiyatına Yüzde 30 Zam

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılından itibaren uygulanan uçak...

TROY Kart Vurgusu: Kullanımı Yaygınlaştırılacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, enflasyonla m...

Almanya'da Çiftçilerden Dev Protesto

Almanya'da çiftçiler 8 Ocak Pazartesi günü, federal hükümetin tarımsal motorin d...

Dünyaca Ünlü Dev Bankalar Tahminlerini Paylaştı

Merkez Bankası faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasaların merakla bekl...

Hafize Gaye Erkan'dan Sessizliğini Bozdu

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, babası Erol Erkan tarafından bir çalış...

Türkiye'nin Ünlü e-ticaret Sitesi 3. Kez Satılıyor

N11 Satış Sürecinde: Üç Yılda Üçüncü Devir, Bu Kez Gözler BAE Merkezli Yatırımcı...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR