“Ramazan’da Bakliyata Zam Yok”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Korkmaz, yaptığı açıklamada, bakliyat kullanımının ramazanda artmasının fiyatları da artıracağı tarafında bir beklentinin bulunduğunu belirtti.

Bu sene stokta yeteri kadar ürünün olması ve hasat sezonunun başlaması sebebiyle fiyat artışı beklenmediğini belirten Korkmaz, şunları kaydetti:

“Türkiye’de bu sene, olumlu iklim koşullarının etkisiyle bakliyat üretiminde geride bıraktığımız senea göre artış bekleniyor. Kırmızı mercimek, bulgur ve makarnanın ham maddesi bulunan buğdayda hasat sezonu başladı ve mühim oranda rekolte artışı olacağı ön görü ediliyor. Pirinç, nohut ve fasulye hasadı da 1-1,5 ay sonra başlayacak. Hem de üreticimizin elinde önceki senedan bir oran stok da bulunuyor. Yılbaşından bu yana piyasalara durgunluk hakim. Bu amaçla fasulye, nohut, yeşil mercimek ve pirinç fiyatlarında son 6 ayda artış olmadığı gibi düşüş de yaşandı. Önümüzdeki hafta başlayacak ramazan ayında bakliyat fiyatlarında artış olmayacağını rahatça söyleyebiliriz.”

Bakliyat pazarında ekim alanlarının gerilemesinden ötürü ithalatın arttığına da ilgi çeken Korkmaz, maliyetlerin yüksek olması, ürün fiyatlarının beklentileri karşılamaması ve desteklerin yetersiz olması amaçlariyle çiftçinin seçenek ürünlere kaydığına değindi.

Korkmaz, 2000 senesinde 1,2 milyon ton bulunan toplam bakliyat üretiminin 2014 senesinde 1 milyon tona gerilediğini, aynı dönemde ihracatın 162 bin tondan 211 bin tona yükseldiğini fakat ithalatın 168 bin tondan 400 bin tona yükseldiğini sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR