Şahinkaya’nın cenazesi, 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen askeri törenin ardındannda Selimiye Camisi’ne getirildi.
Buradaki törende taziyeleri Tahsin Şahinkaya’nın eşi Sema ve oğlu Serdar Şahinkaya ile kızı Sevgi Kartal kabul etti.
Cenaze törenine, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, eski Başbakanlardan emekli Oramiral Bülent Ulusu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile fazla sayıda üst seviye asker katıldı.
Şahinkaya’nın cenazesi, öğle zamanı kılınan cenaze namazının ardındannda askeri bando ile birlikte top arabasına taşındı. Şahinkaya’nın cenazesi, KaracaAhmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi.
Emekli Hava Astsubayı Ertuğrul Aslan, camideki törende gazetecilerin soruları üzerine, şu şekilde konuştu:
“1955-1983 yılları arasında paşamın astsubaylığını yaptım. Tüm birliklerde birlikte bulunduk. Hava Kuvvetleri’ne fazla büyük hizmetler veren, Hava Kuvvetleri’nin çağdaş olmasına neden bulunanlardan biri de odur. İş yerinde fazla sert, çalışkan, disiplinli ama mesai bittiği vakit bir ağabey, bir baba, bir kardeşti. Anlatılan gibi sert ve hırslı birisi değildi. Nur içerisinde yatsın. Hava Kuvvetleri fazla şey kaybetti.”
– Şahinkaya’nın öz geçmişi
Tahsin Şahinkaya, 1925’te AmAsya Merzifon’da doğdu. Harp Okulu’ndan Asteğmen rütbesi ile 1943’te mezun bulunan Şahinkaya, 1955’te girdiği Hava Harp Akademisi’ni 1957’de bitirdi. Şahinkaya 1965’te Tuğgeneralliğe yükselerek, 6. Ana Jet Üs Komutanlığı’na atandı. Tümgeneralliğe 1969’da terfi eden Şahinkaya, Hava Harp Akademisi Komutanlığı’na, 1971’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK) Harekat Daire Başkanlığı’na, 1972’de de Hava Harp Okulu Komutanlığı’na atandı.
Şahinkaya, 1973’te Korgeneralliğe yükselerek, HKK İdari Kurmay Yarbaşkanlığı, 1. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Cento Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Orgeneralliğe 1977’de terfi eden Şahinkaya, Milli Emniyet Kurulu Genel Sekreterliği’ne atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 21 Ağustos 1978’de atanan Şahinkaya, 12 Eylül 1980’den sonra Milli Emniyet Konseyi Üyeliği ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı birlikte yürüttü.
Evli ve 2 çocuk babası bulunan Şahinkaya, 6 Aralık 1983’te emekliye ayrıldı.
– Yargı süreci
Eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren ile 12 Eylül davası kapsamında yargılanan Şahinkaya, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 18 Haziran 2014’te verdiği kararla, “21 Aralık 1979’da devresinin Başbakanına verdikleri muhtırayla anayasayı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve vazifesini yapmasını engellemeye teşebbüs, 12 Eylül 1980’de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tağyir, tebdil ya da ilgaya ve bu yasa ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri” gerekçesiyle “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, haklarında zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmayan sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamını ele alarak, takdiri indirimle bu cezayı “müebbet hapse” çevirmişti.
Evren’in vefatı ardından 12 Eylül davasının hayatta kalan son sanığı Şahinkaya’nın ölümünün ardındannda Yargıtay aşamasındaki 12 Eylül davası ise düşecek.
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |