Türkiye, ABD’den IŞİD İçin ‘Cehennem Ateşi’ İsteyecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

IŞİD’li teröristlerin roketleri araçlara monteli Katyuşa’larla atması üstüne hükümet, ABD’nin İncirlik’te konuşlandırdığı ‘Cehennem ateşi’ roketsi yüklü insansız hava araçlarını oldukça etkin kullanmasını isteyecek.

CEHENNEM FÜZESİ ATEŞLENECEK

Hükümet, Kilis’e yönelik roketli saldırıların bitmesi amacıyla stratejisini belirledi. Buna göre ABD’nin İncirlik’te konuşlandırdığı ‘hellfire’ (Cehennem ateşi) roketsi yüklü insansız hava araçları predatörlerin oldukça etkin kullanılması istendi. ABD’den predatörlerin yanı sıra Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemlerinin (HIMARS) Türkiye-Suriye sınır bölgesine konuşlandırılması da talep edildi. Taarruzla sıkıştırılacak IŞİD kümeleri güneye doğru püskürtülecek ve Kilis’in bataryaların menzilinden çıkması sağlanacak.

TSK TÜM TEDBİRLERİ ALDI

TSK’nın karadan tüm tedbirleri aldığı, havadan da İHA’larla IŞİD’i takip ettiği vurgulanırken, IŞİD hedeflerinin mobil olması sebebiyle dilenen etkide netice alınamadığına ilgi çekildi.

Bunun üstüne TSK’nın topçu atışlarıyla ve İHA uçuşlarıyla yetinmeyen Ankara, İncirlik’teki ABD’li komutanlarla iki adet Hellfire roketsi taşıyan predatörlerin oldukça çok kullanılmasını talep etti.

İNCİRLİK’TE 4 PREDATÖR

ABD’nin İncirlik’te 4 adet predatör, 12 adet de A-10 bombardıman uçağı bulunduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı da ABD Dışişleri Bakanlığı ile diyaloğu artırarak Kilis konusu ile ilgiliki hassasiyetin artırılmasını istedi. ABD’nin silahlı İHA’larının nadir de olsa IŞİD hedeflerini vurduğu ama bunun yeterli olmadığı ifade edildi.

Kilis, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki emniyet zirvesinde de görüşüldü. Toplantıda şu strateji belirlendi:

– IŞİD roket ve roket bataryalarının vurulması konusu ile ilgili ABD’nin silahlı hava kuvveti oldukça etkin kullanılmalı. Bu yönde ilişkiler artacak.

– TSK’nın sahip bulunduğu, obüs, roket sistemlerinin yetersiz kaldığı noktalar, ABD’nin sağlayacağı HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ile takviye edilecek.

– NATO delegesi ülkelerinin hava ve denizde kullanılabilen erken ikaz ve izleme sistemlerinin bölümde oldukça aktif olması amacıyla girişimde bulunuldu.

– IŞİD delegesi terörist kümelerin Kilis’in güneyinden süpürülmesi amacıyla bir kara operasyonu düşünülmüyor. Fakat Türkiye’nin Suriyeli muhalif gruplardan seçerek hususi eğittiği kümelerin taarruza geçmesi amacıyla butona basılacak.

– Kilis’i vuran roket bataryalarının tamamıyla tahrip edilmesi, bu başarılamıyorsa bile Kilis menzilden çıkacak biçimde bölümden uzaklaşmalarının sağlanmasına çalışılacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR