Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik şeklinde Ulusal Süt Konseyi yönetiminden çekildiklerini bildirdi. Bayraktar, süt pazarında yaşanan sıkıntıları ve bunun et fiyatlarına etkisini değerlendirdiği basın toplantısında, Türkiye’de hayvancılığın sorunlu bir devre yaşadığını ifade etti. Hayvancılıkta üretim maliyetlerinin yapımcıları zorladığını bildiren Bayraktar, “Sütte, aşağı yukarı 20 aydır yapımcı fiyatları artmamaktadır. Hatta son 3-4 aydır çoğalmak bir yana, Ulusal Süt Konseyinin tavsiye fiyatı bulunan 1 lira 15 kuruşun fazla altına inmiş, 70 kuruşlara kadar gerilemiştir. Yönetim Kurulunda yapımcının ağırlıkta olmadığı, 3 bakanlık, 3 üniversite, 3 sanayici, 3 yapımcı temsilcisinden oluşan, başkanı da sanayicilerden seçilen Ulusal Süt Konseyi, açıkladığı fiyatı koruyamayacaksa, fonksiyonunu yerine getiremeyecekse, verilen kararın gerisinde duramayacaksa lağvedilmeli, kapatılmalıdır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği şeklinde Ulusal Süt Konseyinden çekiliyoruz. Yönetiminden de ayrılıyoruz” diye konuştu.
‘ET VE SÜT KURUMU ACİLEN DEVREYE GİRMELİ’
Et ve Süt Kurumunun etkin biçimde ve acilen piyasada giremesi gerekliliğini savunan Bayraktar, şunları kaydetti: “Bir iki ay sonra pazara girerse, Et ve Süt Kurumu sütteki krizi önleyemez. Uygulamada geç kalınırsa bunun yararı olmaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in söylediğimiz noktaya gelmesini, Et ve Süt Kurumuna süt piyasasına araya girmek talimatı vermesini, çiğ süt alıp süt tozuna dönüştürme kararını ehemmiyet ediyor ve destekliyoruz. Bu araya girmek olmazsa sektör ciddi krize girecektir. Böyle giderse, 70 kuruşluk fiyat 50 kuruşa düşer, ahırlarda hayvan kalmaz. Halkımız, kıymayı kilogramı 50 liradan bile bulamaz.”
“ULUSAL SÜT KONSEYİ FİYATLARI ARTIRAMIYOR”
Konuya dair sorularını yanıtlayan TZOB Başkanı Bayraktar, “Ulusal Süt Konseyinden çekileceğinizi ifade ettiniz. Üreticiler bundan sonra temsil edilmeyecek mi?” sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “Temsil edildik de ne oldu? Sonuç merkezli olmamız lazım. Bu konsey ne yapıyor? Bu konsey sektöre hangi katkıları sağlıyor? Süt fiyatlarını deklare ediyor; 1 lira 15 kuruş süt fiyatlarının gerisinde duramadı, 70 kuruşa kadar düştü. Müdahale edemiyor… Sektörü korumaya yönelik bir fonksiyon icra edemiyor. O vakit bu tür bir konseye gereksinim var mı acaba? Bizim de bu tür bir konseyde yerimiz yok.”
Çeyrek Altın Ne Kadar? Murat Dilsiz |
|
En Özel Burç Yorumları |
|
| Elektrikli Otomobil Ürettiler Mert Akça |