Yabancı Ekonomistler Seçimi Değerlendirdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, “Siyasi belirsizlik sürdükçe TL’de oldukça fazla zayıflama ve volatil bir hal bekliyorum” dedi.

Seçimin piyasalara etkisini değerlendiren Hungerland, genelde tercihlerin ardındannda gerçekleşen kısa ve orta vadedeki siyasi istikrarsızlığın Türkiye’de yeni bir fasıl açılmasına sebep olduğunu, yine tercih yapılırsa, hükümet ve ekonomi politikaları üstünde büyük belirsizlikler meydana çıkabileceğini belirtti.

Hungerland, şu şekilde devam etti:

“Dolar/TL 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü. Siyasi belirsizlik sürdükçe TL’de oldukça fazla zayıflama ve volatil bir hal bekliyorum. Tahminlerimize göre aşağı yönlü tehlikeler arttı. Siyasi istikrarsızlık ve zayıflayan ekonomisiyle Türkiye, yine artan enflasyonla mücadeleyi tehlikeye atabilir. Sonunda, yüksek siyasi istikrarsızlık, zayıf büyüme ve Merkez Bankası’na yapılan baskının yanı sıra yüksek dış borçla geniş cari açık kombinasyonu Fed’in bir şahin hamlesine karşı Türkiye’yi oldukça savunmasız duruma getirir.”

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise 10 senesi aşkın bir süredir ilk defa Türkiye’nin uzun bir politik belirsizlikle karşı karşıya kaldığını belirterek, 4 partinin oluşturacağı parlamentoda değişik senaryolar olma ihtimalini ifade etti.

Türkiye’de ekonomik anlamda kısa vadede belirsizliğin hakim olma ihtimalinin altını çizen Matys, TL’nin, politikacıların ifadelerine karşı oldukça kırılgan ve titiz duruma gelebileceğini, Merkez Bankası’nın, TL üstündeki tehlikelerin belirginleşmesi halinde elindeki tüm araçları kullanmak mecburiyetinde kalacağını dile getirdi.

Seçim ardından dolar/TL’de sert hareketlerin yalnızca bir başlangıç olma ihtimalini ve 3 TL düzeyinin görülebileceğini kaydeden Matys, bu halun gerçekleşmesi halinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın faiz oranlarını Ocak 2014’teki gibi sert bir biçimde çoğaltmak mecburiyetinde kalabileceğini sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR