Yabancı Ekonomistler Seçimi Değerlendirdi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, “Siyasi belirsizlik sürdükçe TL’de oldukça fazla zayıflama ve volatil bir hal bekliyorum” dedi.

Seçimin piyasalara etkisini değerlendiren Hungerland, genelde tercihlerin ardındannda gerçekleşen kısa ve orta vadedeki siyasi istikrarsızlığın Türkiye’de yeni bir fasıl açılmasına sebep olduğunu, yine tercih yapılırsa, hükümet ve ekonomi politikaları üstünde büyük belirsizlikler meydana çıkabileceğini belirtti.

Hungerland, şu şekilde devam etti:

“Dolar/TL 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü. Siyasi belirsizlik sürdükçe TL’de oldukça fazla zayıflama ve volatil bir hal bekliyorum. Tahminlerimize göre aşağı yönlü tehlikeler arttı. Siyasi istikrarsızlık ve zayıflayan ekonomisiyle Türkiye, yine artan enflasyonla mücadeleyi tehlikeye atabilir. Sonunda, yüksek siyasi istikrarsızlık, zayıf büyüme ve Merkez Bankası’na yapılan baskının yanı sıra yüksek dış borçla geniş cari açık kombinasyonu Fed’in bir şahin hamlesine karşı Türkiye’yi oldukça savunmasız duruma getirir.”

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise 10 senesi aşkın bir süredir ilk defa Türkiye’nin uzun bir politik belirsizlikle karşı karşıya kaldığını belirterek, 4 partinin oluşturacağı parlamentoda değişik senaryolar olma ihtimalini ifade etti.

Türkiye’de ekonomik anlamda kısa vadede belirsizliğin hakim olma ihtimalinin altını çizen Matys, TL’nin, politikacıların ifadelerine karşı oldukça kırılgan ve titiz duruma gelebileceğini, Merkez Bankası’nın, TL üstündeki tehlikelerin belirginleşmesi halinde elindeki tüm araçları kullanmak mecburiyetinde kalacağını dile getirdi.

Seçim ardından dolar/TL’de sert hareketlerin yalnızca bir başlangıç olma ihtimalini ve 3 TL düzeyinin görülebileceğini kaydeden Matys, bu halun gerçekleşmesi halinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın faiz oranlarını Ocak 2014’teki gibi sert bir biçimde çoğaltmak mecburiyetinde kalabileceğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Singapur Başbakanının Maaşına Rekor Zam

Yıllık Geliri 2,8 Milyon Dolara Çıkacak Singapur'da siyasi yöneticilerin maaşla...

TÜİK Verilerine Göre Konut Satışlarında Düşüş Sürüyor

Türkiye'deki konut satışlarındaki son durum TÜİK verilerinde açıklandı. Buna gör...

Fed Toplantısında Faiz Düşüşü Kararı Çıktı

Faiz Oranı Yüzde 3,50–3,75 Aralığına Çekildi Küresel piyasaların merakla takip ...

Lüks Havayolu Şirketi Air Mountain İflas Etti

Havacılık Sektöründe Dev Çöküş Küresel havacılık sektöründe 2026 yılının ilk ya...

Almanya'da Çiftçilerden Dev Protesto

Almanya'da çiftçiler 8 Ocak Pazartesi günü, federal hükümetin tarımsal motorin d...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Su Fiyatı Tepki Çekti

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir pet şişe suyun 380 TL’den satışa sunul...

İstanbul'da Kentsel Dönüşüme Destek Kararları Açıklandı

İstanbul'da yürütülecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları için yapım yardımı kar...

Türkiye'nin Ünlü e-ticaret Sitesi 3. Kez Satılıyor

N11 Satış Sürecinde: Üç Yılda Üçüncü Devir, Bu Kez Gözler BAE Merkezli Yatırımcı...

Kamu Bankalarında Yeni Dönem

Vakıfbank ve Halkbank Yönetiminde Stratejik Değişim Türkiye’nin finansal omurga...

BDDK, Yeni Banka Faaliyet İzni Verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 3 yeni bankanın kurulmasına onay verdi...

İlber Ortaylı'dan Öneri: "İstanbul'da Asgari Ücret Yasak Olmalıdır"

Kimi zaman yaptığı sürpriz çıkışlarla adından söz ettiren ünlü tarihçi Prof. Dr....

Trump'ın Fed Başkanlığı Adayı Kevin Warsh

Yeni Dönem İçin Kritik Bir İsim ABD Başkanı Donald Trump, Federal Reserve (Fe...

Depoları Doldurun! Yine Yakıt Zammı Geliyor

Son dönemde üst üste gelen zamlarla 36 lirayı aşan benzin ve motorine yeni zamla...

Hafize Gaye Erkan'dan Sessizliğini Bozdu

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, babası Erol Erkan tarafından bir çalış...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR