‘Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi değişmedi’

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’deki birleşme ve satın alma fırsatları ile ilgilenen yabancı yatırımcıların ilgisinde rastgele bir farklılık olmadığını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Cantekinler, tercihin üstünden şimdilik birkaç gün geçtiği amacıyla yabancı yatırımcılardan çok mühim bir geri dönüş ya da değerlendirme olmadığını kaydetti.

Kendilerinin gözlemlediği kadarıyla tercih evveli Türkiye’deki birleşme ve satın alma fırsatları ile ilgilenen yabancı yatırımcıların ilgisinde rastgele bir farklılık olmadığını açıklayan Cantekinler, “Hatta şu an itibariyle alıcıların yabancı bulunduğu detaylı satın alma projeleri devam etmekte ve biz EY şeklinde kendilerine hizmet vermekteyiz” dedi.

Bu noktada birtakım mühim bir kaç konu bulunduğunu, bir hükümet kurulmasının çok mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, birlik olsun, parlamento amacıyladen destek alan tek parti iktidarı olsun, kuvvetli bir hükümetin kurulması durumunda bunun yabancı yatırımcılar üstünde muhakkak pozitif bir tesiri olacağını dile getirdi.

Sonrasında Türkiye’nin çok mühim bir üstünlüğü tespit edilen ve esasen gelişmekte tespit edilen çoğu ülkeye göre lüzumtiğince büyük tespit edilen ekonomisinin sıhhatli büyüme değerlerine ulaşmasının mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, şunları kaydetti:

“Biz ekonominin yabancı yatırımcıları çok çok cezbedecek bir ekonomi olması amacıyla her sene en az yüzde 5 seviyesinde büyümesini bekliyoruz. Türkiye çok yakın tarihte bundan çok çok yüksek büyüme oranlarını başarı ile yakalamış bir ülke bulunduğu amacıyla, bunu tekrarlayabiliyor olacağını düşünmekteyiz. Türkiye’nin genç ve hareketli nüfus yapısı ve tüketim alışkanlıklarının devamı da mühim. Bu konuta bir farklılık olmadığı amacıyla ve çok olumsuz ilerlemeler olmaz ise bunun değişmeyeceği amacıyla pozitif bir neden şeklinde kalmaya devam edecektir ve yabancı yatırımcıyı cezbedecektir. Bu nedenlere bağlı şeklinde Türkiye’nin halen ve önümüzdeki dönemde de ilgi çekici bir ekonomi olacağını düşünmekteyiz. Özellikle, finansal hizmetler (banka ve sigorta), perakende ve tüketici ürünleri, enerji, bilişim, lojistik ve gayrimenkul sektörleri ve bununla birlikte şu an amacıyla Özelleştirme İdaresi’nin ajandasında tespit edilen birtakım büyük konuileştirme işlemleri yabancı ilgisi çekmeye devam edecektir.”

“Türkiye’nin her sene 30-40 milyar dolar bandında bir direk yatırım alması lüzum”

Cantekinler, Türkiye’de direk yatırımlarda son senelerde dilenen ivmenin bir türlü sağlanamadığını, Türkiye’nin lüzum birtakım cazip konuilikleri, lüzumse ekonomik büyüklüğü bundan dolayı her sene 30-40 milyar dolar bandında bir direk yatırım alması lüzumirken, geride bıraktığımız senelerde bu tutarın 10-20 milyar dolar bandı ortamında kaldığını söyledi.

Bu noktada Türkiye’nin imajının iyileştirilmesinin yabancı yatırımcıyı cezbedeceğine işaret eden Cantekinler, “Kamu ve konui sektör ortaklığı ortamında yürütülecek kampanyalar, iş hukuku, teşvikler ve vergi hukuku bölümünde yapılacak ek düzenlemeler, muhakkak direk yatırıma pozitif şeklinde yansıyacaktır” dedi.

Türkiye’nin kısa dönemdeki birtakım problemlerini aşması, doğru para ve maliye politikaları izlemesi, lüzumlu finansal altyapı yatırımları yapması ile Avrupa Birliği müktesebatına uyum göstermek amacıyla lüzumen çalışmaları süratli bir biçimde devam ettirmesinin çok mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bunlarla birlikte, değindiğimiz üç öğenin doğru bir biçimde kullanılması durumunda, Türkiye’nin önünde çok parlak dönemler ve çok ciddi büyüme oranları görülebileceği gibi, direk yabancı yatırımlar da sürat kazanabilecektir. Bizim kanaatimizce 2015 sonbaharından itibaren, lüzum kamu, lüzumse konui sektör işlemlerindeki artışla eş güdümlü direk yabancı yatırımlarda yukarıya yönlü bir ivme görülebileceği gibi bu ivmeyi takiben 2016 senesi da bir ekonomik yükseliş senesi olabilecektir.”

Diğer Haberler

Türkiye'nin Dev Havayolu Şirketi Atlasglobal Resmen İflas Etti

Türkiye'nin köklü hava yolu şirketlerinden Atlasglobal resmen iflas etti. 17 Haz...

Barış Umudu Fiyatları Tepetaklak Etti

Altın Rekor Seviyelere Yükseldi Petrol Fiyatlarında Sert Gerileme Yaşandı Emtia...

Ünlü Zincir Market Bölünecek

BİM'den File Market İçin Stratejik Adım: Kısmi Bölünme Kararı SPK’ya Sunuldu Tü...

İstanbul'da Kentsel Dönüşüme Destek Kararları Açıklandı

İstanbul'da yürütülecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları için yapım yardımı kar...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Enflasyonu Beklentileri Aştı: Bakan Şimşek Nedenini Açıkladı

Türkiye’de Ocak 2026 enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gelerek ekonomi ...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

Fransa'da 10 Euro Krizi: Küçük Banknotlar ATM'lerden Siliniyor

Günlük Hayatta En Çok Tercih Edilen Banknotlar Erişilmez Hale Geldi Fransa’da v...

SGK Hizmet Dökümünde İşten Çıkış Kodları Kaldırıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir d...

Chery'den Türkiye'ye Dev Yatırım

Çinli otomotiv devi Chery, Türkiye'de önemli bir yatırım yapma kararı aldı. Sams...

TROY Kart Vurgusu: Kullanımı Yaygınlaştırılacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, enflasyonla m...

KOBİ'ler için Kredi Garanti Limitleri Artırılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ baş...

Suriye’de Yeni Para Birimi Dönemi Başlıyor

Ekonomide Tarihi Adım Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir el Hasriya, ül...

500 TL'lik Banknot İddiaları Yalanladı

TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu bir süredir 500 TL'lik banknotun...

EPDK Şirketlere Yüklü Miktarda Ceza Kesti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması kapsamında ...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR