Obez Sayısı 2 Milyarı Buluyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

DSÖ’nün bilgilerine göre dünyada 2 milyar insan obez. Dünya üstünde görülen kanserlerin en az 500 bininin sebebi de obezite.

Çağın hastalığı obezite bir salgın gibi yasenemaya devam ediyor. Obezitenin insan sağlığına verilen zararlar ise saymakla bitmiyor. Dünyada kanser vakalarını artmasının unsurunu de tekrar obezite bulunduğu belirtiliyor. Türkiye Halk Sihhati Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye’de senede aşağı yukarı 6 bin bireyin direk obezite ile alakalı kanser teşhisi aldığını belirterek, obezitenin 10 senede dünya çapında salgın bir hastalık gibi artarak, 21’inci yüzsenesin küresel boyutta en mühim halk sağlığı bozukluğu haluna yaklaştığını söyledi.

Dünyada 2 milyar insan obez

Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) 2005 senesinde obezite riskini görüp “Gelecek 10 sene ortamında lüzumlu önlemler alınmazsa obezite salgın gibi dünya çapında artacaktır” ikazında bulunduğunu hatırlatan Dr. Gültekin, “Geçtiğimiz vakitlarda 2015 senesi istatistikleri yayınlandı ve DSÖ’nün 10 sene önceki ikazında haklı bulunduğu meydana çıktı. Şu an dünya çapında 2 milyara yakın insan ne yazık ki obez” dedi.

500 bin bireyin kanser olma sebebi obezite

Obezitenin, beden sistemleri ve psiko-sosyal hal üstünde oluşturduğu olumsuz etkiler ötürü pek çok sıhhat bozukluğuna sebep bulunduğunu altını çizen Dr. Gültekin, uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan 2 makalede dünya üstünde görülen kanserlerin en az 500 bininin direk sebebinin obezite bulunduğunun bildirildiğini aktardı. Obezitenin direk ve dolaylı şeklinde kanserin çok mühim sebeplerinden biri bulunduğuna ilgi çeken Gültekin, şunları söyledi:

Türkiye’de kanser tanılarında obezite etkili

“Aynı rakamlarının Türkiye üstüne projeksiyonunu yaptığımızda, ülkede senede aşağı yukarı 6 bin bireyin direk obeziteyle alakalı kanser teşhisi aldığını görüyoruz. O yüzden hem dünyada hem ülkemizde kanserle mücadelenin en mühim stratejilerinden bir tanesidir. Hakikaten dünyada obez nüfusun son 10 hem de son 40 sene içindeki artışına baktığımız vakit insanlık yönünden çok mühim bir epidemi ve mücadele edilmesi gereken bir nokta bulunduğunu ifade etmek isteriz.”

Kadınlar oldukça çok obez oluyor

Gerek sıhhatli beslenme gerekse fiziksel aktivitenin arttırılmasının, obezite gibi kanserle mücadelede de vazgeçilmez etken bulunduğunu altını çizen Dr. Gültekin, “Yeterli sebze ve meyve tüketimiyle günlük tuz kullanımının azaltılmasının kanserin önlenmesinde etkili oluyor. Ülkemizdeki bilgilere göre 20 yaş üzeri kadınlarımızda obezite oranları yüzde 20-25’lerde. Erkeklerde ise bu oran, biraz oldukça düşük. Bu hal bütün dünya da aynı biçimde görülüyor. Dünyada obeziteyle direk temaslı 500 bin kanser olgusunun aşağı yukarı 370 bini kadınlarda, 130 bini erkeklerde gelişiyor. Türkiye’de de aynı biçimde bu rakamlara baktığımızda obeziteyle temaslı kanserlerin kadınlarda erkeklere oranla oldukça çok bulunduğunu görüyoruz” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR