Karınca Hareketlerini Bile Görebilen Yerli Teknoloji

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) bilim adamları, harp uçakları başta olmak üzere hava araçlarında kullanılacak yeni bir görüntüleme sistemi geliştirdi. Savunma endüstrinin yanı sıra arama ve kurtarmada sarfedilen uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme becerisini ilerletmek amacıyla çalışma başlatan YYÜ’lü bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak “5. Jenerasyon Termal Kamera” üretti.

TSK’NIN ÇOK İŞİNE YARAYACAK

YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son dönemlerde bilhassa savunma endüstri konusu ile alakalı büyük hamle sağladığını söyledi. Optik elektronikle manyetik malzemeler üstüne çalışma yürüttüklerini ifade eden Yavuz, bunlardan en mühimsinin son dönemde tanınmış bulunan yukarıya çevirme dedektörlerle alakalı çalışmalar olduğunu belirtti. Bu dedektörlerin oldukça fazla savunma endüstrinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını gerçekleştiren cihazlar olduğunu altını çizen Yavuz, “Bu cihazları yapıyoruz. İnşallah okulumuz ve bakanlığımızın verilen destekle projemizi hayata geçireceğiz. Bununla alakalı ön çalışmamızı tamamladık. Çok şık netice aldık. Bunun üniversitemize, bölgemize ve ülkemize mühim katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

3500-metreden-karinca-hareketlerini-bile-7837894_x_5838_o[1]

“CİDDİ BİR ÜRÜNÜ AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ”

Projenin içeriğiyle alakalı bilgi veren Yavuz, ürettikleri nano malzeme ile F-16 ve F-4 harp uçaklarında sarfedilen normal classic dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğunu savunarak, “Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, dedektörlerimizin maliyeti bin avro seviyesinde olacak” ifadesini kullandı. Ürettikleri sistemin, sahip olunan sistemden fazla oldukça üstün olacağını iddia eden Yavuz, en küçük bir hareketin yüksek sürat ve irtifa farkı gözetmeksizin sistem yönünden hemen bulunabileceğini dile getirdi. Yavuz, şunları kaydetti: “Sistemimiz termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek. Sentezlediğimiz ürünün son durumu bulunan dedektörü uçaklarımızın algı merkezine takarak uyumlu biçimde çalıştırabiliriz. Yerli istihdam sağlamak ve üretim tesisi kurmak gibi planlarımız var.”

Diğer Haberler

Böcek Ailesinin Ölümünde Otopsi Raporu Gerçeği Ortaya Koydu

Adli Tıp Kurumu Fosfin Gazını İşaret Etti İstanbul Fatih’te tatil için konaklad...

Fırıncı Elektrik Faturasını Görünce Küçük Dilini Yuttu

Fransa'nın kuzeydoğusundaki Bollwiller kasabasındaki bir fırıncıya 109 bin eurol...

Bakan Osman Aşkın Bak'tan Milli Zafer Yorumu

Zoru Başardık Sıra Büyük Hedeflerde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, A M...

Kırklareli ve Edirne'ye İstanbul'dan Yoğun Göç

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yükselen olası İstanbul...

KOBİ'ler için Kredi Garanti Limitleri Artırılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ baş...

Adana Otogarı Kamulaştırma Sürecinde Maduriyet

Adana Otogarı Kamulaştırma Sürecinde İş Yeri Sahiplerinden Değerinde Bedel Taleb...

Ece Erken Dubai’ye Taşınıyor

Ece Erken’den Oğlu İçin Yeni Hayat Kararı! Dubai’ye Taşınıyor Ünlü sunucu Ece E...

Futbolda Tüm Ligler 19 Aralık Salı Günü Başlayacak

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırı sonrası e...

Galatasaray'da Hakan Çalhanoğlu Heyecanı

Galatasaray'da Hakan Çalhanoğlu Heyecanı: "Yolcu" Paylaşımı Transfer Ateşini Yak...

Kabine Sonrası Fatihteki Faciaya İlişkin Konuştu

Fatihte Üç Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Olayın Soruşturması Çok Yönlü Sürüyor Ka...

Kılıçdaroğlu Sosyal Medya Hesabını Güncelledi

CHP kurultayına ilişkin mahkemenin verdiği mutlak butlan kararı siyaset gündemin...

Merkez Bankası Başkanı'nın Yanıtı Sert Oldu

Enflasyon Raporu'nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a, Cumhur...

Fenerbahçe'den Yılın Transfer Bombası Brahim Diaz

Fenerbahçe'den Yılın Transfer Bombası: Real Madrid'in Yıldızı Brahim Diaz Gündem...

Mısır'dan İsrail'e Ambargo

1,1 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Akışı Durduruldu 2026 yılında Orta Doğu’da tır...

Kızılırmak'ta Bir Yılda Büyük Değişim

Türkiye’nin en uzun nehri olma özelliğini taşıyan Kızılırmak, son bir yıl içeris...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR