Kiralık Araçla Pikniğe Giden Çalışana Vergi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Araç kiralama sektörü son senelerde süratle gelişiyor. Genellikle şirketler, başta vergi olmak üzere çoğu üstünlüğü yüzünden vasıta kiralamayı seçim ediyor. Şirketler yönünden kiralanan vasıta adedi senede 220 bine ulaştı. Bu vasıtalar amacıyla ödenen kira bedeli de 9 milyar liraya çıkmış durumda. Araç kiralanınca vasıta kirası Kurumlar Vergisi’nde kanunen kabul edilen gider şeklinde vergi matrahından indiriliyor. gazete Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre vasıta kiralamanın başka üstünlüklarını ise Zorunlu Trafik Sigortası maliyeti ve takibi, kasko pirimi ve takibi, Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bakım tamir ve vasıtalara ait muayenelerin takibi yönünden sağladıkları basitlikler şeklinde sayabiliriz. En büyük üstünlük şeklinde meydana çıkan vergi teşviki ise Gelir Vergisi Yasası’nın 40’ıncı maddesi ile sağlanmış durumda. Fakat yasada fazla mühim bir şartla bu üstünlüka olur veriliyor. O da kiralık vasıtalara ait giderlerin işte kullanılması koşulu.

3 AYRI ŞEKİLDE KULLANILIYOR

Uygulamada ise kiralık vasıtaların üç şekilde kullanıldığı görülüyor. Bunlardan ilki bir şoförün kullandığı ve tamamıyla çalışma günlerinde sarfedilen vasıtalar. Bunlara “görev aracı” da deniliyor. Bu vasıtaların giderleri tamamıyla vergiden düşülebiliyor. İkincisi, hem iş hem de çalışanın kişisel tüketimi amacıyla sarfedilen vasıtalar. Bir de işte kullanılması koşulu olmadan üst seviye yöneticilere tahsis edilen kiralık vasıtalar. Genel şeklinde üst seviye yöneticilere tahsis edilen bu vasıtalar 7 gün 24 saat yöneticilerde kalıyor. Yöneticiler kimi vakit iş amacıyla kimi vakit alış veriş merkezine gitme, çocuğu okuldan alma, hafta sonları ise pikniğe gitme gibi kendi kişisel işleri amacıyla vasıtaları kullanıyor. İkinci kesim amacıyla vergi yönünden problem da işte burada başlıyor.

is-yerinin-kiralik-araci-ile-piknige-giden_x_8491732_15_k[1]

KAZANCA EKLENMESİ GEREKİYOR

Vergi müfettişleri Serdar Akın ve Fatih Bingöl, Vergi Problemleri Dergisi’nde ele aldıkları makalelerinde işte kullanılmayan kiralık vasıtalara ait giderlerin mali kârın tespitinde “Kanunen kabul edilmeyen gider” şeklinde değerlendirilip ticari kazanca ek edilmesi gerekliliğini yazdılar. Uygulamada şirketlerin hem şirket amacıyla hem de şirket çalışanının kişisel işleri amacıyla sarfedilen kiralık vasıtalara ait giderlerin bütününün gider yazıldığını bildiren müfettişler “Bunun neticesinde gerçekten işletmeler yönünden kanunen kabul edilmeyen gider ya da hizmet erbabına sağlanan menfaat şeklinde değerlendirilmesi gereken işte kullanılmayan kısımlara isabet eden gider tutarları da mali kârın tespitinde gider şeklinde öneme alınıyor” ifadelerini kullandılar. Müfettişlerin tespitinden çıkarılan net cümle şu oluyor: Eğer müdür şirket aracı ile 1 gün pikniğe gittiyse mesela 30 günü bin 900 liraya kiralanmış bir aracın o 1 günü amacıyla ödenen 30 liralık kira gider yazılamaz. Hatta 30 TL şirkete kazanç şeklinde eklenip 6 TL (Yüzde 20) kurumlar vergisi alınır.

ÜCRET OLARAK DA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Müfettişlerin önerisi, bu tarz işte kullanılmayan vasıtaların bilhassa işletme personeline, müdürlere ya da üst seviye yöneticilere tahsis edilmesi halinde mali kârın tespitinde gider şeklinde öneme alınması, bu giderlerin işletme yönünden ücret şeklinde değerlendirilmesi gerektiği. Böyle değerlendirildiğinde ise ücret şeklinde kabul edilen tutarlar üzerinden gelir vergisi stopajı yani vergi kesintisi yapılabiliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR