Obama: 5 Bin Arap İsyancı Ekleyecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Başkanı Barack Obama idaresinin, eğit-donat programının başarısızlıkla sonuçlanmasının sonrasında üstünde çalıştığı yeni Suriye stratejisi şekilleniyor. New York Times gazetesine konuşan Amerikalı yetkililere göre, ABD Başkanı Barack Obama, iki yeni ismim amacıyla geride bıraktığımız hafta onay verdi.

iki yeni ismim kapsamında 3-5 bin Arap isyancı silahlandırılarak YPG’ye birleşik edilecek. Bu sayede Türkiye’nin endişelerinin azaltılması planlanırken İncirlik’ten uygulanan saldırılar artacak.

YENİ CEPHE AÇILACAK

Obama idaresi ve Pentagon’dan çok sayıda yetkiliye dayandırılan habere göre, ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı birlik Suriye’nin kuzeydoğusunda, Rakka’ya baskı uygulamak üzere yeni bir cephe açmayı planlıyor.

Obama’nın bu planı eyleme dönüştürmek amacıyla iki aşamaya onay verilen aktarılıyor. Buna göre, Obama ilk kez Pentagon’a Suriye’deki bir isyancı grubu direk silahlandırmaları emrini verdi. Obama’nın onayladığı ikinci ismim ise Adana’daki İncirlik Üssü’nden yapılacak saldırıların artırılması.

OBAMA’NIN YENİ YAKLAŞIMI

New York Times’a göre Obama’nın yeni yaklaşımı, “komutanları Amerikan güçlerinin emniyet testlerinden geride bıraktığımız Arap savaşçılar ile savaşta etkinlileri ve sadakatleri halihazırda test edildiği amacıyla Washington’ın itimat ettiği Kürt güçlere (YPG) dayanacak”.

YPG’YE 3-5 BİN ARAP EKLENECEK, RAKKA İZOLE EDİLECEK

ABD’nin planına göre, sayıları 3 bin-5 bin arasında değişen Arap savaşçılar, Rakka operasyonunda sayıları 25 bin tespit edilen YPG güçlerine birleşik edilecek. Operasyonun niyeti IŞİD’in başkenti pozisyonundaki Rakka’yı ele geçirmek değil, eyaleti izole etmek ve baskı meydana getirmek olacak.

Gazeteye göre, “yeni kuzey cephesi”nin esasları Kobani’ye uzanıyor. Yetkililer, Kobani kuşatmasında görülen “birlik hava saldırıları ve ulusal kara kuvveti birleşiminin” IŞİD’i yenmekte başarılı bir formül bulunduğunu düşünüyor. Kobani’de, YPG’nin Irak’ta tespit edilen Amerikan Özel Operasyon Kuvvetleri ile etkileşim durumunda bulunduğu aktarılıyor. Gazeteye göre, tekrar aynı formül uygulanırken bu kez fark Kürt güçlere Arap kümelerin da eklenmesi olacak.

IŞİD’E KARŞI SAYI ARTACAK

Gazete, Arap birliklerin eklenmesinin IŞİD karşıtı birlikleri sayıca artıracağını hem de Türkiye’nin PKK’nın kolu şeklinde gördüğü YPG ve PYD’ye yönelik endişelerini azaltacağını aktardı. ABD’li yetkililer, söz hususu Arap güçlerini “Suriye Arap Koalisyonu” şeklinde adlandırırken, Koalisyon’un 10-15 gruptan oluştuğunu belirtiyor.

Kuzey operasyonu amacıyla İncirlik’ten yapılacak saldırıların genişletilmesi, oldukça çok sayıda ülkenin üsse uçaklarını indirebilmesi planlanıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR