Sıfır Otomobilde Firmalar Açığı Kapatmak için Çalışıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen ve özellikle yılın ikinci çeyreğinde duraksamalar yaşayan otomotiv sanayi, üretimin durduğu dönemlerde biriken talepleri karşılamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Nitekim otomotiv fabrikaları, geleneksel tatil dönemi olan ağustos ayında da üretim yaparak, bu açığı kapatmaya çalıştı.

TOPLAM ÜRETİMDE YÜZDE 44’LÜK ARTIŞ

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıklamasına göre, iç pazarın da düşük faizli kredi ve benzeri desteklerle canlanması sonrasında biriken iç ve dış siparişleri karşılamaya yönelen fabrikalar, her yıl ağustos ayında bakım/onarım ve üretim planlamaları için verdiği arayı bu yıl daha kısa tuttu. Bu sayede ağustos ayı üretimini geçmiş yıllara oranla artıran otomotiv sanayi, toplam üretimde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44’lük artış sağladı.

BİNEK OTOMOBİL ÜRETİMİ YÜZDE 45 ARTTI

OSD’nin ocak-ağustos dönemine ait verilerine göre, geçen ay 75 bin 341 adetlik toplam üretime imza atan otomotiv sanayi, özellikle binek otomobil üretiminde yüzde 45’lik artışa imza attı. Bununla birlikte dış pazarların da pandemi sürecinde uzun süre kapalı olması, yılın ilk 8 ayındaki performansı etkiledi. Yılın ilk 8 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azalarak 712 bin 98 adet oldu. Otomobil üretimi yüzde 21 azalarak 485 bin 314 adet olurken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 731 bin 901 adede ulaştı.

TİCARİ VE AĞIR ARAÇ ÜRETİMİ AZALDI

Yılın ilk 8 ayında ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 daralırken, ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma yüzde 13, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 28 oranında kaydedildi.

İHRACAT YÜZDE 35 AZALDI

Ocak-ağustos döneminde ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 35 azalarak 523 bin 288 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 32 oranında azalarak 360 bin 118 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 42 azaldı.

Pandemi nedeniyle Avrupa’da ticaretin durma noktasına geldiği Nisan 2020’de 10 bin 613 adet olan otomotiv ihracatı, Mayıs’ta 44 bin 406, Haziran’da 70 bin 809, Temmuz’da 78 bin 242 adet olmuştu. Ağustos’ta ise bu rakam 42 bin 865 adet olarak kayıtlara geçti. Ağustos ayındaki bu gerilemede ihraç pazarlarının daha tam anlamıyla toparlanamamış olmasının etkisi kadar Türk otomotiv sanayinin bakım arası döneminde iç pazar için üretime ağırlık vermesinin de etkisi oldu. Aynı dönemde otomotiv ihracatı, bir önceki döneme göre dolar ve euro bazında bazında yüzde 27 azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 14.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Diğer Haberler

İsrail'in Yaptıklarını Ağlayarak Anlattı

Sumud Filosu Aktivistleri İstanbul'da: “3 Gün Aç Bıraktılar, Tuvaletteki Suyu İç...

Maduro ve Eşi Sürüklenerek Kaçırıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşinin yaka...

İsrail'den İran'a Finans Hamlesi: Bank Melli Terör Örgütü İlan Edildi

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İran devletine ait Bank Melli hakkında dikkat...

CHP Listelerinde Mustafa Sarıgül Sürprizi

CHP Parti Meclisi milletvekili aday listelerini belirlemek üzere toplanırken, li...

Galatasaray Salah Bombasını Patlatmaya Hazırlanıyor

Yeni sezonda kadrosuna dünya çapında bir yıldız katmayı hedefleyen Galatasaray, ...

HÜDA PAR Yapıcıoğlu'ndan Dar Gelirliler için Öneri

Yeni eğitim ve öğretim yılı için mesaj paylaşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya ...

Suriye'nin Kuzeyinde 9 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

"Terörsüz Türkiye" vurgusuyla başlatılan süreçte İmralı ile görüşmeler devam ede...

Kübra Aykut'un Avukat Sevgilisi Sessizliğini Bozdu

TikTok fenomeni Kübra Aykut'un, yazdığı intihar mektubunun ardından yaşadığı bin...

Türkiye'nin Dev Havayolu Şirketi Atlasglobal Resmen İflas Etti

Türkiye'nin köklü hava yolu şirketlerinden Atlasglobal resmen iflas etti. 17 Haz...

Etna Yanardağı Faaliyete Geçti! Tüm Uçuşlar İptal Edildi

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Yan...

Arda Güler, Real Madrid'e Resmen İmza Attı

Son dakika: Arda Güler, Real Madrid ile 6 yıllık sözleşmeye resmen imza attı. Ba...

Konut Satışları Mart Ayında Azaldı

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre y...

İmamoğlu'ndan Yeni Evleneceklere Müjde

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yeni evlenecek çiftlere 7 bi...

Maduro Altınları İsviçre'ye Kaçırmış

Venezuela’nın Kayıp Altınları Ortaya Çıktı Venezuela’da ekonomik çöküşün hızl...

Orkun Kökçü Transferi Taraftarı Çıldırttı

Yeni Transfer, Başkan Adalı ile İstanbul’a Geliyor Beşiktaş’ın Benfica’dan tran...
GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR