“Asitli içecekler dişlerde çürümeyi artırıyor”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Asitli meşrubatlerin dişlerde çürümeyi arttırdığı, bilhassa içeceğin ilk ilişki ettiği ön üst çene dişlerinin görünen yüzeylerinde fazla kötü görünümde çürük oluştuğu bildirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, AA muhabirine, genç nesillerin hiç bir gıda sayısal değeri olmayan asitli meşrubatleri fazla sevdiğini ve sık sık tüketerek bilhassa dişlerine büyük zarar verdiklerini söyledi.

Asitli meşrubat kullanımının çürüme süratini şıkce arttırdığına ilgi çeken Terlemez, “Genellikle içeceğin ilk ilişki ettiği ön üst çene dişlerinin görünen yüzeylerinde siyah, kahverengi ve fazla kötü görünümde bir çürük oluşuyor. Ön dişlerinde çürük bulunan hastalara sorduğumuzda nerdeyse bütününün asitli meşrubat tiryakisi bulunduğu cevabını alıyoruz” dedi.

Terlemez, aşağı yukarı bir ay evvel kendilerine başvuran 17 yaşındaki Serkan Dalbudak’ın asitli meşrubatlerin dişlerde yol açtığı zarara şık bir numune bulunduğunu ifade ederek, gencin ön dişlerindeki çürükler sebebiyle resmen gülmeyi unutmuş bir durumda bulunduğunu anlattı.

Dalbudak’ın kendilerine dişlerini göstermeye dahi çekindiğini dile getiren Terlemez, şu şekilde devam etti:

“Hastamız, senelerce severek içtiği gazlı meşrubat yüzünden bu durumdaydı. Fakültemizde bu hastamıza süratli bir çözüm ile şık bir gülüş kazanmak isteyip istemediğini sorduk. O da sahip olunan görünümünden oldukça şık olacağına düşünce getirdikten sonra kabul etti. Gülme sırasında göründüğü amacıyla evvellikli şeklinde ön üst dişlerinden 6 tanesinin, dişle benzer fiziksel bilhassare sahip dolgu maddesi bulunan kompozit rezin ile doldurulmasına karar verdik. Hastamızın dişindeki bütün çürükler ve lekeler temizlendikten sonra kompozit rezinin yapışması amacıyla bonding prosedürü uyguladık. Daha sonra öndeki 6 dişine dolgu maddesi uyguladık, parlattık ve cilaladık.”

Serkan Dalbudak da “kola tiryakisi” bulunduğunu belirleterek, “Yıllardır kola tüketiyorum. Genellikle de 2011 yılından beri her akşam kola içiyordum. Dişlerimin çürümesi sebebiyle resmen gülmeyi unutmuştum. Tedavi amacıyla Diş Hekimliği Fakültesine gittim. Adeta çocukluktaki gibi sıhhatli dişlerime kavuştum. Ağzımda nerdeyse diş kalmamıştı. Genellikle üst ön dişlerim fazla kötü görünüyordu” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR