“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Dersi Okutulacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “toplumsal cinsiyet eşitliği” dersinin, yükseköğretim programlarında, üniversitelerin yetki sahibi kurullarının kararları tarafında mecburi ya da seçmeli ders olarak yer almasının kararlaştırıldığını bildirdi.

YÖK’ten uygulanan yazılı bildirime göre, 7 Mayıs’ta, Kadın Problemleri Araştırma ve Uygulama Merkezi başkanları, kadın akademisyenler, alakalı sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcilerinin katılımı ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı” düzenlendi.

Başkanlığa sunulmak üzere belirtiler çalıştay netice raporunda tespit edilen tavsiye derecesindeki kararlar, dün Genel Kurul Toplantısı’nda ele alındı.

Toplantıda alınan kararlara göre, “toplumsal cinsiyet eşitliği” dersi, bu kavramsal alanda aynı ya da değişik adla, yükseköğretim programlarında, üniversitelerin yetki sahibi kurullarının kararları tarafında mecburi ya da seçmeli ders olarak yer alacak ya da her yarıyıl bir bilimsel faaliyet düzenlenecek.

Bu kapsamda, “toplumsal cinsiyet eşitliği” dersinin programa dahil edildiği durumlarda, içerik oluşturulurken alakalı öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin görüşleri alıncak. Uzman öğretim elemanlarının bulunmaması durumunda, örgün eğitim kapsamında uzaktan öğretime dayalı “e-ders” olarak da okutulabilecek.

Yükseköğretim kurumlarındaki sağlık, kültür ve spor dairesi başkanlıklarındaki yapı, kadın problemleri inceleme ve program merkezilerinin de işbirliğiyle cinsel taciz ve hücumlara karşı ulaşılabilirlik, saklılık ve emniyet esasına dayalı güçlendirilecek, tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirilecek.

Cinsel taciz ve cinsel hücum konularında, yükseköğretim kurumlarında farkındalık sağlayacak eğitim çalışmaları yapılacak. Bu eğitimler, öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel, alt işverenler, emniyet görevlileri ve üniversitenin hizmet aldığı başka kurum ve kuruluş çalışanlarına yönelik olacak. Dileyenler, bu konularda çalışan ve birikime sahip lider üniversitelerce gerçekleştirilecek eğitici eğitimlerinden faydalanacak.

Üniversite kampüs ve dersliklerinin, bilhassa kız öğrencilerin emniyetilirğine yönelik düzenlenmesi, aydınlatılması ve haberleşme olanağı sunulması gibi konularda hassasiyet gösterilecek.

– Rektörlükler kampüslere emniyetilir ulaşım amacıyla önlem alacak

Rektörlükler, ulusal yönetimlerin işbirliğiyle üniversite kampüslerine ulaşımın emniyetilir sağlanabilmesi amacıyla lüzumlu önlemi alacak.

Üniversitelerdeki kadın problemleri inceleme ve program merkezlerinin çalışma şekli ve işlevsellikleri güçlendirilecek. Lisansüstü programlarda, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çalışmalar teşvik edilecek.

– Yönetmelik tekrar düzenlenecek

YÖK, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde cinsel taciz, cinsel hücum, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni planlama yapılması amacıyla çalışma başlatacak.

Özellikle yeni kız öğrenci yurtlarının, kampüse ya da yakınına yapılması konusu ile alakalı üniversitelerin Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuyla işbirliği yapmaları tavsiye edilecek.

Toplumsal cinsiyet eşitliği algısının geliştirilmesi amacıyla üniversite ve topluma yönelik çalışmalar (kamu spotları, logo vb.) konusu ile alakalı Yükseköğretim Kurulu, başka kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak faaliyetler yapacak.

-“Akademide Kadın Çalışmaları ve Problemleri Birimi” kurulacak

YÖK bünyesinde, üniversitelerde cereyan eden kadın öğretim elemanlarına yönelik şiddet, mobbing, taciz gibi olayların değerlendirilmesi, bu öğretim elemanlarının statülerinin güçlendirilmesi, karşılaştıkları zorluklara karşı alıncak önlemler konusu ile alakalı çalışmalar yapılacak. Mobbing ofisleri, kadın akademisyenler, kız öğrenciler ve kadın çalışanların problemini direk iletebilecekleri bir kanal meydana getirmek üzere, üniversitelerde üst seviye yöneticilik yapmış bir kadın öğretim delegesi başkanlığında “Akademide Kadın Çalışmaları ve Problemleri Birimi” oluşturulacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR